Ako teško podnosite leto, mnogo se znojite, a koža vam cvrči na suncu, šaka sočnih kajsija pomoći će vašem organizmu da nadoknadi izgubljenu tečnost, ali i vitamine i minerale. Pored toga što sadrži dosta vode i ima malu energetsku vrednost, kajsija je pravi mali rudnik provitamina A (beta-karoten), prirodnog antioksidanta koji štiti organizam od delovanja slobodnih radikala i čuva epitel i sluzokožu. Sočni plod čisti, hrani i hidrira kožu. Smiruje nadraženu kožu nakon preteranog sunčanja i blagotvorno deluje na sve tipove kože. Na lice je najbolje stavljati komade sveže kajsije.
Za pamćenje i koncentraciju
Kajsija je jedna od voćki koja jača imunitet, štiti organizam od infekcije i odlična je preventiva u borbi protiv različitih oboljenja. Ukoliko se svakodnevno nađe na meniju, može znatno da poboljša pamćenje i koncentraciju.
Pritisak pod kontrolom
Obilje kalijuma (370 mg u 100 g) u sočnom plodu kajsije i nizak sadržaj natrijuma (svega 0,8 mg na 100 g), garantuje zdrave krvne sudove. Pored toga što snižava loš holesterol, kajsija blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, prija srcu i reguliše krvni pritisak.
Lekoviti sok
Sveže ceđen sok iz narandžastih plodova pomaže kod tegoba izazvanih groznicom i visokom temperaturom, kao i kod oboljenja kože i opekotina. Sok od zrele kajsije se pokazao kao izuzetno osvežavajući napitak koji ubrzava i podstiče izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Domaći sok od kajsije: Zdravo letnje osveženje puno vitamina! (RECEPT)
Voćni balzam za usne
Za balzam za usne vam je potrebno: kašičica pčelinjeg voska, kašičica ulja semena kajsije (koštica kajsije), kašičica ulja nevena, četiri kapi etarskog ulja pomorandže. Kada rastopite pčelinji vosak na pari, dodajte ulje semena kajsije i nevena, stalno mešajući. Sklonite s ringle. Kad se malo ohladi, dodajte ulje pomorandže. Sipajte u malu posudu s poklopcem, koja može da stane u tašnu, tako da balsam možete koristiti i van kuće.
Kašica za juniora
Sastojci: 100 g sušenih kajsija, 2 šolje mešavine soka od jabuke i vode
Priprema: Kuvajte kajsije u mešavini vode i soka dok tečnost ne provri. Sklonite s ringle i ostavite da odstoji desetak minuta. Stavite u blender kajsije i deo tečnosti i napravite retku kašicu. Ukoliko nije dovoljno retka, dodajte još tečnosti u kojoj su se kuvale kajsije. Ako je suviše retka, dodajte malo pirinčanih pahuljica.
Šta leči
Glava - poboljšava vid, pamćenje i koncentraciju, jača zube, pomaže kod anksioznosti, sprečava gubitak kose.
Koža - čuva epitel i sluzokožu, štiti od dermatoza, pomaže kod opekotina.
Srce - odlična preventiva od kardioloških bolesti, reguliše krvni pritisak.
Pluća - ublažava simptome astme, jača imuni sistem.
Krvni sudovi - snižava nivo lošeg holesterola, pomaže kod anemije.
Stomak - podstiče rad organa za varenje, ubrzava detoksikaciju, odličan diuretik.
Nutritivni sastav
Minerali - kalcijum, magnezijum, gvožđe, sumpor, fosfor.
Vitamini - beta-karoten (provitamin A), kompleks B vitamina, C, B-17 (u koštici).
Salata Metla: Samo jedna činija čisti sve masnoće i otrove iz tela! (RECEPT)