Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti – gastrointestinalnog trakta (uključujući i žuč), anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost.
Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.
Ako izdržite mesec dana na dijeti sa tikvicama – bez problema možete se osloboditi 4-6 kilograma. Ako se pridržavate jednu sedmicu – zagarantovan je gubitak 2-3 kilograma.
Pored gubitka kilograma oslobodićete svoj organizam od štetnih materija i osvežićete telo.
Pored tikvica u ishranu možete uključiti i sirovu šargarepu i kupus. U popodnevnim satima možete priuštiti nekoliko krastavaca, a da se poboljša ukus povrća – u salatu dodajte kašičicu biljnog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.
7 dana, 2 kilograma manje: Jutarnji napitak koji osvežava telo! (RECEPT)
Jelovnik dijete sa tikvicama uključuje i prisutstvo voća. Za vreme ručka, večere i užine dopunite svoj obrok jabukom, kivijem, mandarinom, pomorandžom ili šljivama.
Da bi ishrana bila što više izbalansirana, ona mora da sadrži proteine, a to podrazumeva prisustvo teletine, nemasne govedine, ćuretine, piletine, zečetine.
Meso možete zameniti ribom, ali u ovom slučaju prednost se daje rečnoj ribi, jer morska nije pogodna za ovu dijetu.
Očistite creva, ispeglajte stomak za nedelju dana: Jedan obrok zamenite ovom salatom! (RECEPT)

Za piće se koristi obična voda (što više, to bolje), zeleni čaj bez šećera, prirodni sokovi (jabuka, pomorandža).
Za vreme dijete sa tikvicama iz ishrane treba isključiti: pekarske proizvode, hleb, slatkiše, kafu, alkohol.
Prednost imaju tikvice sa tamno zelenom kožicom, koju ne treba uklanjati sa tikvica, jer se gubi 80% hranljivih materija.
Primer jelovnika dijete sa tikvicama za jedan dan:
Doručak: Dinstane tikvice (250g) sa povrćem (150 g), šolja zelenog čaja.
Užina: 1 jabuka, čaša soka od pomorandže ili vode.
Ručak: Zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.
Užina: Zapečena tikvica (250 g), salata sa kupusom i šargarepom (250 g), čaša soka od jabuke.
Večera: 100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuke ili zelenog čaja.