Ako rešavate ukrštene reči i sudoku ili gledate kvizove nadajući se da ćete naučiti nešto novo, važno je da znate da svaka čokoladica ili čips može uništiti vaš trud. Studija koju su sproveli istraživači sa univerziteta u Oregonu i objavili u časopisu Neuroscience pokazuje da ishrana bogata mastima i šećerima može negativno da utiče na "kognitivnu fleksibilnost" i na sposobnost da se prilagodimo na promene.
Evo zašto vam je metabolizam usporen: 9 najčešćih razloga!
Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima, koji su konzumirali hranu sa različitim sadržajem masti i šećera, a potom su morali da prođu niz testova, poput laboratorija, kako bi se pratile promene u njihovim mentalnim i fizičkim funkcijama.
Istraživači su posvetili posebnu pažnju bakterijama koje se nalaze u probavnom sistemu miševa iz svake kontrolne skupine.
"Bakterije mogu ispustiti spojeve koji deluju kao neurotransmiteri, stimulišu živce ili imunitet i time utiču na niz bioloških funkcija", pojasnila je Keti Magnuson, profesorka na fakultetu veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling.
U četiri nedelje, mentalne i fizičke sposobnosti miševa koji su konzumirali hranu sa visokim udelom masti i šećera počele su da opadaju, posebno kad bi se promenila jedna ili više varijabli. Kao najvažniji faktor koji utiče na smanjenje moždanih funkcija identifikovane su bakterije u probavnom sistemu. Ljudi tom delu svog tela posvećuju više pažnje nego ikada.
Paradajz držite u frižideru? Evo zašto ne smete više to da radite!