Pirinač je jedna od najvažnijih namirnica na svetu. Međutim, nije sav pirinač isti, pa iako bi većina znala da nabroji 2-3 vrste pirinča, postoji preko 8.000 njegovih varijanti. Često se klasifikuje prema veličini zrna: kratko, srednje ili dugo. Pirinač kratkog zrna sadrži najveći udeo skroba i najviše je lepljiv, dok je pirinač dugog zrna laganija i zrna nakon kuvanja ostaju odvojena.
- Basmati: aromatični, orašasti miris, blag ukus, lagan (rafinisan i nerafinisan)
- Jasmin: aromatični, mekan, dugog zrna (rafinisan i nerafinisan)
- Arborio: okruglog zrna, skrobast, beli (rafinisan) pirinač često korišćen kod pripreme rižota
Danas osim vrste pirinča, pažnju treba da obratite na kvalitet i razliku u nutritivnim vrednostima između belog (rafinisanog) i smeđeg (nerafinisanog) pirinča.
Smeđi pirinač je nerafinisan tj. neoljušten, što znači da zadržava deo opne i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni belom pirinču. U tom procesu mlevenja i poliranja, pirinač gubi čak 70-90 odsto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.
- Pomaže održavanju optimalne telesne mase (duži osećaj sitosti zbog vlakana)
- Poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana)
- Antioksidativni efekat - zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen...)
- Poboljšava rad srca (magnezijum - opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa)
Beli pirinač nije celo zrno, pa sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljašnjih slojeva, proizvođači menjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju pirinču rok trajanja. Bela pirinač sadrži mnogo manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćen beli pirinač s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.
Smeđi pirinač je bogatiji vlaknima nego beli - pomaže da duže osećate sitost. Takođe, ima niži glikemijski indeks, što znači da sporo podiže nivo šećera u krvi, za razliku od belog pirinča koji će da povisi nivo šećera u krvi brže.
Beli pirinač s visokim glikemijskim indeksom može da bude ukusniji jer je vrlo sličan šećeru, ali prečesto konzumiranje može da dovede do gojenja, dijabetesa i srčanih problema.
Možda ćete biti u iskušenju da ga jedete pre fizičke aktivnosti za brzi energetski podsticaj, ali u većini slučajeva beli pirinač neće da pomogne i mogao bi čak i da oslabi vašu efikasnost. Zato se preporučuje da jedete smeđi pirinač oko tri sata pre vežbanja. Ako to nije moguće, preporučuje se manji obrok od smeđeg pirinča jedan sat pre vežbanja.