NOVAK ĐOKOVIĆ NE POČINJE JUTRO BEZ 1 NAPITKA, TVRDI DA ČISTI MASNU JETRU: A deci hranu spremaju isključivo na ovaj način

Napitak bez kojeg Đoković ne počinje jutro je izuzetno zdrav i donosi brojne blagodeti čitavom organizmu.

Fitnes & Nutricija
11:23h Autor:
NOVAK ĐOKOVIĆ NE POČINJE JUTRO BEZ 1 NAPITKA, TVRDI DA ČISTI MASNU JETRU: A deci hranu spremaju isključivo na ovaj način
Novak Đoković, Foto: GAMR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Novak Đoković, jedan od najboljih tenisera svih vremena, pre nekoliko godina je odlučio da napravili ogroman zaokret u ishrani. Slavni sportista smatra da mu je upravo taj potez omogućio da postiže još bolje rezulteta na terenu. Posebno podvlači da jedan napitak ujutru nikako ne preskače, a uz njega i cela porodica ga konzumira.

-Dakle, ovako ja započinjem svoj dan. Najpre uzmem tople mineralne vode sa limunom i limetom. Potom zavirim u svoj frižider gde držim zelene stabiljke celera. Ovaj sok je pun minerala, ali i još neotkrivenih minerala koji čiste vašu jetru. Čini čuda kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Ovaj zeleni napitak će vam doneti mnogo toga, stoga nema šta da izgubite ako ga probate - poručio je Nole jednom prilikom.

Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima.

Celer
foto: Shutterstock

- U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari - objašnjava.

Veliki zaokret u ishrani

Kako bi postizao što bolje rezultate na terenu, odlučio je iz korena da promeni neke navike.

- Pomena ishrane je učinila mnogo za mene. Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah - rekao je Novak u razgovoru sa novinarom Grajamom Besingerom i dodao:

Novak Đoković, Jelena Đoković
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

- Porodica jeste bila zabrinuta u početku. Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso, jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč. To je bio inicijalni momenat koji me je doveo do sadašnjeg jelovnika koji se zasniva na biljnoj ishrani. Ne jedem ništa životinjskog porekla - otkrio je.

Kinoa i Jelenina omiljena žitarica

Nije ni čudo što je Đokovići toliko vole, jer sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Kinoa
foto: Profimedia

Najviše voli da je jede i kombinaciji sa povrćem.

Sastojci:

  • 200 g kinoe
  • 200 karfiola
  • 200 g brokolija
  • 200 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • so
  • biber

Priprema:

Kinou kuvajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.

Jelena Đoković
foto: Printscreen Instagram - jelenadjokovicndf

Kako hrane decu?

Jelna je više pita govorila otvoreno na temu ishrane i toga što u njihovoj porodici dominira veganski jelovnik, a brojne zdrave navike Nole i ona prenose na decu.

- Stefan je imao normalnu ishranu sa mesom i ribom prvih godinu i po dana, a onda je prešao na biljnu ishranu i mnogo se dobro oseća, zdrav je, a Tara je od početka do kraja, samo na biljnoj ishrani, hvala Bogu nikada nismo imali problema sa njenim zdravljem. Deca su potpuno na biljnoj ishrani, bez ikakvih problemčića, jedu krompire kao ludi i krastavce i šargarepe. Dosta im dajem i smutije i zeleniš, sve to izblendam, neka deca su geniji i odmah sve jedu, moja deca ne jedu još zelene salate, ali ne paničim jer im to dajem kroz suplementaciju ili šejkove. I ne pržimo, već kuvamo, jedu kuvani krompir ili pire" - objasnila je Jelena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs