EVO KAKO REŠITI UPALU MIŠIĆA PRIRODNIM PUTEM: Oslobodite se bola u samo nekoliko koraka

Evo koji je najbolji lek za upalu mišića koji će ublažiti bolove i ubrzati proces oporavka.

Fitnes & Nutricija
Autor:
EVO KAKO REŠITI UPALU MIŠIĆA PRIRODNIM PUTEM: Oslobodite se bola u samo nekoliko koraka
Najbolji lek za upalu mišića, Foto: Shutterstock

Upala mišića javlja se nakon treninga, a gotovo da ne postoji osoba koja se nije suočila sa bolovima koje inflamacija mišića uzrokuje. Prava upala počinje nakon 24h od treninga, naravno može i ranije da se desi da osetite bol, pogotovo ako niste duže vremena bili fizički aktivni.

Uprkos tome što upala mišića može biti dobar znak, jer to znači da je trening bio dobar i da smo pokrenuli mišić treningom, kao i da smo pravilno radili vežbe. Međutim, bolovi mogu biti veoma nezgodni i često nam otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Vežbanje, Vežbe, Trening
foto: Shutterstock

Koji je najbolji lek za upalu mišića?

Najbolji lek za upalu mišića, kako stručnjaci navode, jeste vreme, jer bolovi obično traju 2 do 3 dana. Međutim, postoje i razni saveti koji pomau da ublažimo bolove.

U prirodne lekove od namirnica spadaju đumbir, lubenica, trešnje, papaja, ananas, orah, riblje ulje… Osim hrane pomažu i vitamini kao što su magnezijum, vitamin C, vitamin D, melatonin. Ono što još može pomoći su hladne obloge, ili mazanje sportskih krema sa efektom hlađenja, što ublažava bol i ubrzava oporavak. Takođe, suširanje hladnom vodom može biti od pomoći, kao i naizmenično korišćenje tople i hladne vode tokom tuširanja.

Krećite se polako, nemojte da ležite – Kada su mišići nogu, ruku ili leša upaljeni malo ko ima volju da se previše kreće, ali ležanje u ovakvom stanju je nešto najgore što možete sebi da učinitie. Po onoj staroj izreci "klin se klinom izbija" mnogo je bolje biti koliko toliko fizički aktivan nego se totalno umiriti.

Šta još može da pomogne kako bi se smanjila upala mišića?

  • Hidratacija
  • Pojačan unos proteina
  • Istezanje
  • Masaža
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs