RIBA KOJU ČESTO KUPUJEMO MOŽE BITI ŠTETNA PO ZDRAVLJE: 3 vrste koje treba da izbegavate i njihove najbolje zamene

Na pojedinu vrstu ribe treba obratiti posebni pažnju i ne jesti ih često, a evo koja je to

Fitnes & Nutricija
Autor:
RIBA KOJU ČESTO KUPUJEMO MOŽE BITI ŠTETNA PO ZDRAVLJE: 3 vrste koje treba da izbegavate i njihove najbolje zamene
Koja riba ne treba da se jede?, Foto: Shutterstock

U ponedeljak je počeo veliki Božićni post, a jedna od glavnih namirnica koja će ne naći na trpezi svakako je riba. Riba je načelno veoma zdrava, ali može biti i opasna po zdravlje ukoliko konzumiramo pojedine vrste iz zagađenih područja.

Riba jes bogata proteinima, vitaminima, mineralima i zdravim omega-3 masnim kiselinama, ali velika mana je u tome što može da sadrži puno žive. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo.

Pojedine vrste ribe bi trebalo izbegavati
Pojedine vrste ribe bi trebalo izbegavati foto: Thinkstock

Pojedine vrtsre ribe treba izbegavati, umesto njih odaberite one koje su manje štetne, a evo koje su to.

Škušu treba izbegavati

Iako se ova riba vodi kao jedna od zdravijih, ona je zbog svoje proždrljivosti jedna od onih koje treba izbegavati. Skuša je predator, i ne bira šta jede, pa postoji odlična šansa da je puna žive.

Umesto skuše jedite inćune

Ova sitna riba, koja je prepuna ukusa savršeno se slaže uz salate i paste, a sadrži znatno manje žive. Ne samo da su inćuni puni masnih kiselina, već sadrže velike količine gvožđa.

Ne jedite sveže odreske albakor tune

Naime, albakor tuna sadrži srednji nivo žive, i zato je treba ili izbegavati ili jesti jednu manju porciju nedeljno. Za šnicle od tune važi isto pravilo.

Odresci tune mogu biti puni žive
Odresci tune mogu biti puni žive foto: Shutterstock

Umesto toga bolje jedite tunu u konzervi

Tuna iz konzerve nema mnogo žive, i zato možete da je jedete znatno češće od sveže varijante.

Izbegavajte sabljarku

Ova riba, baš kao i skuša, se hrani drugim ribama i nalazi se pri samom vrhu lanca ishrane. Zato se trudite da je izbegavate, ili je jedite što ređe.

Umesto nje bolje pojedite sardinu

Znatno jeftinija i pristupačnija opcija je sardina, koja je ujedno i veoma hranljiva. Najbolje bi bilo da je jedete svežu, ali nutricionisti se slažu da je i ona iz konzerve odličan izvor omega-3 masnih kiselina i izuzetno zdravog vitamina D.

Sardine su pune omega 3 i vitamina D
Sardine su pune omega 3 i vitamina Dfoto: Shuterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

ribaishrana