NAJPOPULARNIJI NAPITAK

ODLIČNA JE ZA OSVEŽENJE I IMUNITET: Ipak, limunada može biti mač sa dve oštrice, način pripreme ima KLJUČNU ulogu

Limunada je odličan izbor za osveženje, ipak treba obratiti pažnju na način pripreme

Fitnes & Nutricija
Autor:
ODLIČNA JE ZA OSVEŽENJE I IMUNITET: Ipak, limunada može biti mač sa dve oštrice, način pripreme ima KLJUČNU ulogu
Foto: Shutterstock

Limunada važi za jedno od najpopularnijih osvežavajućih napitaka.Osim toga što osvežava, sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji pozitivno utiču na organizam. Međutim, ukoliko priprema i konzumacija nije pravilna, može biti mač sa dve oštrice.

U zavisnosti od načina pripreme limunade razlikovaće se i njen ukus. Postoji mnoštvo recepata, dok svaki od njih ima svoje pozitivne i negativne strane. Stručnjaci su se složili da problem ne leži u njenom sastavu, već u načinu pripreme.

Limunada
foto: Shutterstock

Klasičan način pripreme limunade je mešanje limunovog soka sa vodom, uz šećer,takođe postoje i drugi zaslađivači. Limunada je odlična baza za dodatke poput limete, nane, kisele vode i sl. Takođe, limunade i sokovi od limuna mogu se pripremiti od koncentrovanih rastvora limuna.

Benefiti

Sadrži visok nivo vitamina C i antioksidanata. U jednoj čaši limunade ima dovoljno vitamina C da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe. Odličan je diuretik, te je najbolji saveznik u procesu mršavljenja.

Visok nivo antioksidanata pozitivno utiče na imunitet, čineći ga jačim.

Odlična je za osveženje i hidrataciju, kao i podizanje energije. Dodatak kao što je šećer, daće telu potrebno gorivo, odnosno energiju. Važno je da količina šećera bude umerena i pravilno kontrolisana.

Negativne strane limunade

Previše šećera u limunadi može povećati nivo šećera u krvi, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i dijabetesa. Takođe, šećer igra veliku ulogu u gojaznosti.

Gojaznost
foto: Shutterstock

Limunska kiselina može izazvati nuspojave u želucu. Gorušica i loše varenje samo su neke od posledica koje limunska kiselina može izazvati.

Visok nivo kiseline i šećera ima negativan uticaj i na zube, mogu znatno oštetiti zubnu gleđ.

Da bi limunada bila što zdravija i da bi se iskoristili svi beneiti koje ima, poželjno bi bilo količinu šećera i dodataka svesti na minimum. Dravi dodaci, kao što je nana uvek su dobrodošli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs