SAZNAJTE VIŠE

PREPUN PROTEINA, SUZBIJA UMOR, ODRŽAVA LINIJU: Šta je skir – superhrana sa Islanda?

Jogurt je nesumnjivo jedna od najsvestranijih i najkorisnijih namirnica za one koji žele da ostanu u formi.

Fitnes & Nutricija
15:19h Autor:
PREPUN PROTEINA, SUZBIJA UMOR, ODRŽAVA LINIJU: Šta je skir – superhrana sa Islanda?
Foto: Shutterstock

Za doručak vam daje energiju za sve aktivnosti u danu. Zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija, suzbija i potencijalni umor. Za ručak ili večeru izvrsna je zamena za desert. Među različitim vrstama koje postoje u ponudi, jedan od najnovijih je skir – islandski jogurt.

Da li ste čuli za ovu namirnicu? Prodaje se u staklenoj amblaži i jede se kašikom. To je zapravo sveži sir od pasterizovanog obranog kravljeg mleka. Vekovima se proizvodi i konzumira na Islandu, a odnedavno i šire, zbog svojih izvrsnih nutritivnih svojstava.

5 stvari koje treba znati o skiru

Ima više proteina

U poređenju s tradicionalnim jogurtom i grčkim jogurtom, bogatiji je proteinima, koristan za zdravlje mišića i tonus kože.

On je prijatelj linije

Konzumiran u umerenim količinama, pomaže u održavanju zdrave telesne težine. Ako ga uporedimo s uobičajenim kravljim jogurtom, skir ima vrlo malo masti.

Takođe, ima manje šećera što ga čini odličnim saveznikom linije. Idealno je ipak odabrati napitak bez voća, kako se vrednosti ne bi povećale.

Konačno, u poređenju s tradicionalnim, zahvaljujući bogatstvu proteinima, ima veću zasitnu moć.

Tegla skira uz voće odličan je primer zdravog doručka za mršavljenje.

Pruža super vitamine

Islandski jogurt je riznica vitamina. Posebno je bogat vitaminom D, značajnim za održavanje jakih kostiju i apsorpciju kalcijuma i vitamina B12, koji je dragocen za pravilno funkcionisanje tela.

Idealan ako se bavite sportom

Skir osigurava zavidne količine kalijuma i magnezijuma, koji nadoknađuju mineralne soli izgubljene znojenjem, pogodujući oporavak nakon treninga.

Uz to, osigurava puno kalcijuma, koji je neophodan za pravilan rad nervnog sistema i za zdravlje kostiju.

Svestran je u kuhinji

Njegov intenzivan i bogat ukus dobro se slaže kako sa slatkim đakonijama poput kolača i smutija, tako i sa slanim kao što su salate ili čorbe.

Može se konzumirati u različito doba dana. Za doručkom daje gorivo za početak dana, u vreme međuobroka suzbija glad, a na kraju obroka, uparen s komadićima sezonskog voća, sjajna je zamena za desert.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs