moguće je

NUTRICIONISTA JULIJANA GRUJIČIĆ: Ovako ćete uživati u prazničnoj hrani, a zadržati vitku liniju!

Donosimo vam savete dijetetičarke Julijane Grujičić kako da uživamo u hrani tokom praznika, a da ostanemo vitki i zdravi

Fitnes & Nutricija
Autor:
NUTRICIONISTA JULIJANA GRUJIČIĆ: Ovako ćete uživati u prazničnoj hrani, a zadržati vitku liniju!
Foto: Shutterstock

Praznici su nam na pragu, i sve nas očekuju stolovi prepuni raznih specijaliteta, kojima je teško odoleti.

Praznična hrana najčešće obiluje zasićenim mastima, šećerom, soli, i vrlo je visoke energetske vrednosti, a kada tome dodamo izostanak fizičke aktivnosti i kretanja, povećanje telesne težine na kraju januara je skoro neminovno.

"Svejedno da li ste gost ili domaćin, napravite plan na početku proslave u čemu želite da uživate.Nemojte jesti baš sve što se pred vas stavi na sto, već jedite ona jela koja preferirate, ali i s' njima budite umereni, a prilikom serviranja koristite manje tanjire, rekla je Julijana za Super ženu.

Ukoliko ste sladokusac i želite da pojedete kolač ili tortu, onda preskočite predjelo, pojedite glavno jelo i na kraju se zasladite svojom omiljenom poslasticom. Ako ste pak ljubitelj sireva, pršute i sitnih zakuski, na kraju proslave izbegnite slatkiš", kaže Julijana.

Takođe, nutricionistkinja savetuje da Novu godinu dočekamo bez salata na bazi majoneza, pavlake, kačkavalja:

"U predjelima neka dominiraju sveže salate u kojima je prisutno povrće i niskomasna proteinska namirnica poput mesa ili ribe, a redukujte kalorične dresinge. I pokušajte da ovu Novu godinu dočekate bez salata na bazi majoneza, pavlake, kačkavalja.

praznična trpeza, salate
foto: Shutterstock

Za glavna jela koristite adekvatnu termičku obradu, kuvanje, grilovanje ili pečenje na pek papiru. Neka uz glavno jelo bude prisutna i salata na bazi povrća koja će doprineti unosu vitamina i minerala, ali će istovremeno biti i izvor vlakana što produžava sitost nakon konzumiranja obroka. Sa mesa i ribe obavezno skinite kožicu", kaže stručnjakinja.

A što se tiče alkohola, unos bi trebalo ograničiti na dva piće dnevno:

"Veliku količinu praznih kalorija donose nam alkoholna, gazirana i energetska pića. Preporuka je da unos alkohola ograničite na 2 pića tokom dana, ali ukoliko smatrate da će veća količina alkohola doprineti boljem druženju i zadovoljstvu, onda dodatno obratite pažnju na namirnice koje ćete jesti tokom proslave", objašnjava.

Unos vode, čajeva i prirodnih sokova se i tokom praznika podrazumeva:

"Hranu jedite što sporije jer prebrza konzumacija hrane dovodi do prejedanja! Uvek imajte na umu da mozak informaciju o sitosti dobija tek 20-ak minuta od početka obroka, stoga jedite lagano, dobro žvaćite hranu i uživajte u njenom ukusu.

Veoma je važno da ne preterate sa količinom pića i hrane nekoliko dana u kontinuitetu. Nakon novogodišnje proslave ili Božića, naredni dan započnite laganim doručkom, voćnom užinom ili nekim niskokaloričnim mlečnim proizvodom, a za ručak uzmite čorbu od povrća i ribu sa svežom salatom, ili lagano kuvano jelo sa manjom količinom mesa.

Hidrirajte svoje telo dovoljnom količinom vode, čajeva i prirodnim sokovima. Samo tako ćete smanjiti glikemijski index obroka (količinu šećera), ubrzati proces varenja hrane i smanjiti osećaj umora i pospanosti na kraju dana.

Mnogima je vreme praznika idealan trenutak za psihičko opuštanje, fizički odmor, kao i uživanje u raznim đakonijama, ali dobra je ideja pripaziti na količinu i izbor hrane koju ćete pojesti, kako bi u 2022. ušli nasmejani, vedri i vitki", poručuje Julijana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs