U radu objavljenom u časopisu "Medical Hypotheses", doktor Čarls Stjuart objašnjava kako je miris tela delomično određen genetikom koja kontrolše stupanj znojenja iz žlezda ispod pazuha, te prisutnost bakterija koje žive na koži.
"Već dugo znamo da bakterije ispod pazuha uzrokuju neugodne mirise. Neki ljudi imaju sreću da njihovi geni zaustavljaju znojnice ispod pazuha da rade na taj način, pa nemaju neugodan miris. To je uobičajeno na Dalekom istoku, posebno Koreji. Međutim, većina zapadnjaka se znoji ispod pazuha i može da neprijatno miriše", objašnjava doktor Stjuart za Dejli Mejl.
OVDE pročitajte kako se pravi prirodni napitak protiv neugodnih mirisa tela.
Međutim, on veruje da nisu samo genetika i loša higijena odgovorni za neugodne mirise, već i paradajz.
Doktor Stjuart je više od dve decenije radio na razvijanju tretmana za kožu, od ekcema do raka, za farmaceutske kompanije. Njegovo otkriće da paradajz uzrokuje neugodne mirise došlo je slučajno, usled toplotnog talasa 2007. godine, kada su njegove kolege širom otvarale prozore u prostoriji u kojoj je on boravio.
Znao je da je problem bio njegov miris tela, ali nije mogao da ga suzbije uprkos higijeni. Onda je primetio da su stabljike paradajza punjene uljem koje miriše na znoj i zapitao se da li su one krivac.
Ulje sadrži terpene, materije koje voću i povrću, kao što su pomorandže ili limun daju miris i ukus. Kada je doktor Stjuart prestao da jede paradajz, problem je nestao. Godine 2013. opet je uključio paradajz i druge namirnice bogate terpoenima u ishranu.
OVDE pročitajte kojih pet namirnica uzrokuju neprijatne telesne mirise.
U jednom eksperimentu jeo je četiri velika paradajza i otkrio da se neugodan miris ispod pazuha vratio, uprkos istom režimu lične higijene. Miris je trajao sedam dana.
"Iznenađujuće je da miris može tako dugo da traje nakon samo jednog obroka", kaže doktor Stjuart. "Ali to znači da ljudi koji jedu paradajz i proizvode od paradajza uvek imaju rizik od neugodnog mirisa znoja".
Iako ne zna koliko bi ih tačno trebalo pojesti da bi došlo do takvog efekta, smatra da bi od 50 do 100 grama moglo bilo dovoljno. Tek treba ispitati da li kuvanje paradajza čini razliku.
On veruje da razlog što namirnice koje sadrže terpen mogu da igraju ulogu u mirisu tela leži u načinu kako ih razbijaju enzimi, proizvodeći hemikalije koje deluju na antioksidans likopen, kojeg ima u paradajzu. Zbog toga se stvara druga hemikalija za koju se zna da utiče na miris tela.
OVDE pročitajte kako da neutrališete mirise nakon spremanja hrane.
Izveštaj objavljen 2012. u časopisu "Experimental Dermatology" zaključuje da određene hemikalije povezane s mirisom tela uzrokuju određene vrste hrane.
Doktor Stjuart zaključuje da smanjivanjem paradajza u ishrani i dobrim održavanjem lične higijene možete da smanjite ili eliminišete potrebu za dezodoransima.