Mere opreza

6 najprljavijih mesta u tržnim centrima

Gelender pokretnih stepenica, lavabo, stolovi u restoranima, kao i tastatura bankomata samo su neki od velikih izvora bakterija i virusa u tržnim centrima
Zanimljivosti
13:12h
6 najprljavijih mesta u tržnim centrima
Foto: Shutterstock

Kada posećujete tržne centre budite svesni da se upravo takvi prostori kojim prođe mnoštvo ljudi, izvori brojnih virusa i bakterija. Međutim, oni se ne nalaze u hrani ili na WC školjci, već na mestima na kojima se najmanje nadate

Lavabo i slavinaNajprljavije mesto u javnom WC-u su lavabo i slavina, jer upravo ta mesta dodirujemo odmah nakon obavljanja nužde. To dokazuju i brisevi na kojima je pronađen veliki broj bakterija opasnih po zdravlje poput Escherichije coli koje se na vlažnoj površini razmnožavaju neverovatnom brzinom.

Zaštitite se: Nakon obavljanja nužde dobro operite ruke, sapunajte ih barem 20 sekundi, pa dobro posušite. Vrata otvorite i zatvorite podlakticom.

Stolovi u restoranimaČak i kada konobar pred vama prebriše sto, to ne znači da je on doista čist. Ako nisu dobro oprane, vlažne krpe za suđe idealno su mesto razmnožavanja bakterija, kao i prenošenje istih sa jednog mesta na drugo.

Zaštitite se: Vlažne maramice za dezinfekciju različitih površina idealne su za ovakvu situaciju. Njima prebrišite ceo sto.

Pokretne stepenice Istraživanje u kojem je uzet bris sa gelendera pokretnih stepenica u jednom šoping centru otkrilo je šokantne rezultate - pronađeni su tragovi krvi, urina, fekalija, bakterije E. coli, kao i sluzi kojom se prenose i virusi.

Zaštitite se: Izbegavajte hvatanje za gelendere koliko god možete, u suprotnom uvek sa sobom nosite vlažne maramice, pa nakon korišćenja stepenica dobro prebrišite ruke.

Tastatura bankomataNa uzorku od 38 bankomata na svakom dugmetu je otkriveno oko 1.200 različitih tipova mikroorganizama među kojima se nalaze i opasna bakterija E. coli, virus gripa i prehlade.

Zaštitite se: Nakon korišćenja bankomata operite ili prebrišite ruke.

GarderobaOpasnost se ne krije u garderobi već u odeći koju isprobavate. Na testiranju u radnjama gde su uzeti uzorci sa donjeg rublja i pantalona koje su u prodaji, pronađeno je više različitih vaginalnih i fekalnih iscedaka, kao i vrlo opasna i otporna bakterija MRSA.

Zaštitite se: Odeću obavezno isprobavajte preko rublja i izbegavajte tanga gaćice. Svakako operite ruke nakon izlaska iz radnje, a kupljeno rublje obavezno operite pre nošenja.

TesteriS obzirom na to da je šminku, pogotovo sjajeve i ruževe, pre kupovine potrebno isprobati, treba biti oprezan i pametan jer se na uzorcima mogu naći uzročnici raznoraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama.

Zaštite se: Izbegavajte korišćenje kozmetičkih uzoraka direktno na usta, oči ili lice. Ako vam jednokratni uzorci nisu dostupni, prebrišite ruke vlažnim maramicama, a suvom prebrišite ruž ili četkicu testera. Šminku prvo nanesite na gornji dio šake, pa nakon toga prstom na usne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs