Zube bi trebalo prati nakon svakog jela. To smo naučili još kao deca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih moramo četkati najmanje dva minuta. Osnovna higijena usne duplje nalaže pranje zuba nakon svakog obroka. Budući da nismo uvek u prilici nakon unešene hrane da zgrabimo četkicu i pastu za zube, možemo posegnuti za prirodnim zubnim čistačima. Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje tečnosti koja uništava bakterije te zube održava čistim i zdravim.
1.Jabuke Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i fluor te sprečava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice delujući dvostruko – mehanički i fizički.
2.Sirova šargarepaŽvakanjem šargarepe stimulira se proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni.
3.Celer Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje supstance koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.