obratite pažnju

ČUVENI GASTROENTEROLOG SA VMA: Grešimo kada pijemo vodu, zato nam otežava varenje i gojimo se! Evo kako to izbeći!

Profesor. dr Radoje Doder otkrio na koji način nam voda otežava varenje

Fitnes & Nutricija
09:47h Autor:
ČUVENI GASTROENTEROLOG SA VMA: Grešimo kada pijemo vodu, zato nam otežava varenje i gojimo se! Evo kako to izbeći!
Foto: PrintscreenPrvaTV

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je na TV Prvoj o problemima usled teže ishrane posle praznika.

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga već je rekla šta je najopasnije na prazničnoj trpezi i posle Uskrsa, a sada je prof. dr Doder kazao da grešimo i kada pijemo vodu, zbog čega imamo probleme s varenjem i viškom kilograma!

Kako da izbegnemo prejedanje i odolimo svim specijalitetima, da ne bismo pretovarili stomak?

"Hrana je potreba čoveka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne - piće, izbor i količina namirnica", rekao je dr.Radoje Doder i dodao:

"U izboru moramo biti oprezni, pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog celog, a treba piti što više vode".

voda
foto: Shutterstock

Kako kaže, pravilno je popiti vodu pre obroka.

"Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša uneti dnevno, a najbolje je pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje", rekao je on.

Zašto baš pre obroka?

"Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno", rekao je on.

Velika greška - sedenje satima za stolom!

Prof. dr Doder je rekao da praznici prave problem i zbog višečasovnog sedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni deo slavlja ali ne prija želucu!

"Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sedite za samim stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak", rekao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs