SAVET STRUČNJAKA

OVE NAMIRNICE MOGU DA OBORE NIVO ENERGIJE: Ako se stalno osećate umorno, povedite računa o ishrani!

Stručnjaci kažu da postoje namirnice koje nam "kradu" energiju. Ukoliko ih jedemo često postoji šansa da ćemo se osećati umorno, pospano i ponekad čak i depresivno

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVE NAMIRNICE MOGU DA OBORE NIVO ENERGIJE: Ako se stalno osećate umorno, povedite računa o ishrani!
Foto: Shutterstock

Umor i nedostatak energije koji nekad osećamo, ne samo kada obavljamo svakodnevne aktivnosti, već i dok odmaramo može da nam stvori probleme, a uzroci su brojni. Kao posledica takvog stanja je između ostalog i način ishrane, iako nam to obično ne pada na pamet.

Stručnjaci objašnjavaju da postoje namirnice koje, ako unosimo u većim količinama dovode do osećaja iscrpljenosti.

Hranu sa ovog spisak svedite na minimum:

Testenine

Najidealnje bi bilo ako možete potpuno da izbacite ovu vrstu hrane iz jelovnika i zamenite ih onim izrađenim od celih žitarica. Ova hrana je bogata ugljenim hidratima, a oni najpre povećavaju nivo šećera u krvi i daju lažan osećaj sitosti, a nakon toga sledi nagli pad šećera u krvi.

Zbog toga ćete se u jednom trenutku osećati da imate puno energije, a nakon toga će uslediti nagli pad energije.

Slatkiši

Baš kao i testenina i slatkiši mogu da iscrpe našu energiju i deluju na isti način. Stručnjaci naglašavaju da ih ne treba potpuno izaciti iz ishrane, jer su šećeri neophodni za pravilno funkcionisanje mozga, ali ih u svakom slučaju treba svesti na minimum.

UBRZAJTE METABOLIZAM NA PRIRODAN NAČIN: 5 napitaka zbog kojih gubimo kilograme i kada spavamo!

slatkiši, krofna
foto: Shutterstock

Masna hrana

Pohovana hrani sadrži visok procenat masti i nizak procenat vlakana, što usporava varenje, a samim tim i smanjuje nivo energije.

Niskokalorične namirnice

Kada dođe vreme za grickanje neki ljudi se odluče za niskokalorične verzije svoje omiljene hrane, verujući da su zdraviji izbor. Međutim, ova hrana j takođe odgovorna za smnjen nivo energije u toku dana.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs