SAVET STRUČNJAKA

IMATE KONSTANTNU POTREBU ZA SLATKIŠIMA: To može biti simptom ovih pet bolesti!

Želja za slatkom hranom može biti prvi pokazatelj nekih oboljenja

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Da bi telo normalno funkcionisalo, neophodan mu je šećer. Povremena želja za slatkom hranom je sasvim normalna, ali u nekim slučajevima može da ukazuje na poremećaje u organizmu. 

 

Stručnjaci kažu da, ponekad, želja za slatkišima koja danima ne jenjava može ukazivati na određene bolesti. Ukoliko imate veću potrebu za nezdravom hranom nego inače, povedite računa. Možda bi u tom slučaju najbolje bilo obatiti se lekaru.

Bolesti kod kojih postoji žudnja za slatkišima:


1. Osteohondroza


Kada se arterije koje prenose krv u mozak "prebace", odnosno "pomešaju signale", mozak ne prima glukozu i zbog toga se stvara potreba za ugljenim hidratima.

 

2. Gastrointestinalni problemi


Povećana kiselost, zatvor, disbioza i drugi problemi s varenjem ometaju apsorpciju minerala i aminokiselina, pa postoji želja da pojedete nešto slatko.

 

3. Bolesti jetre

 

Ako je osoba patila od Botkinove bolesti (virusno oštećenje jetre), uvek će želeti slatkiše. Kada slezina pati od upale, njoj su "potrebni" ugljeni hidrati.

 

ZAŠTO KARFIOL TREBA JESTI SVAKOG DANA? 5 glavnih razloga!

jetra
foto: Shutterstock

4. Dijabetes tipa 1

 

Kod dijabetesa tipa 1, čovek uvek želi slatkiše, jer telo ne proizvodi količinu insulina koja je potrebna za apsorpciju glukoze.

 

5. Alkoholizam


Da bi prevarilo i malu dozu alkohola, telu je potrebna glukoza i žudećete da je unesete kroz slatku hranu.

 

Ne zaboravite da žudnja za slatkišima može biti izazvana i nedostatkom snage volje, ali ipak, trebalo bi da obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje i uverite se da nema bolesti.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...