Izvor zdravlje

8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA: Kada se bere, kako se sprema i ko sme da ga koristi?

Verovatno vam je maslačak poznat kao tvrdoglavi korov koji se uporno širi kroz vaš travnjak i bašte, ali kada čujete o njegovim lekovitim svojstvima, shvatićete blagoslov koji donosi ovaj žuti cvet

Fitnes & Nutricija
12:19h Autor:
8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA: Kada se bere, kako se sprema i ko sme da ga koristi?
Foto: Shutterstock

Naučno je dokazano da maslačak ima zdravstvene benefite po organizam svakog čoveka.

Donosimo vam spisak od čak 8 zdravstvenih koristi maslačka:

1. Maslačak je visoko hranljiva namirnica:

Od korena do cveta, maslačak je izuzetno hranljiva biljka, prepuna vitamina, minerala i vlakana.

Listovi maslačka mogu se jesti u salati ili kuvanji, a sadrže vitamin A, C i K, ali i vitamin E. Minerali su sastavni deo listova maslačka, a najviše je zastupljeno gvožđe, kalcijum, kalijum i magnezijum.

Koren maslačka bogat je ugljenim hidratima inulinom, koji je zadužen za draviju crevnu floru u našem organizmu.

Koren maslačka se često suši i koristi za pripremu čaja, a može se jesti i bez obrade.

2. Moćan je antioksidans

Antioksidanti su molekuli koji pomažu u neutralisanju i sprečavanju negativnih efekata slobodnih radikala u našem telu. Prisustvo previše slobodnih radikala doprinosi razvoju bolesti i ubrzava starenje. Stoga, unošenje antioksidanata u telo, čini nas zdravim i mladolikim.

Maslačak obiluje antioksidantima koji pružaju jaku zaštitu našim ćelijama. Najviše ovih antioksidanata nalazi se u cvetu, ali ih ima i u korenu i listu maslačka.

3. Pomaže u borbi sa upalama u telu

Upala je jedan od prirodnih odgovora vašeg tela na povredu ili bolest. Vremenom, prekomerno zapaljenje može dovesti do trajnog oštećenja tkiva i DNK vašeg tela. Neke studije su otkrile da maslačak zna čajno smanjene markere upale u ćelijama tretiranim jedinjenjima maslačka.

4. Maslačak može da pomogne u smanjenju šećera u krvi

Čikorna i hlorogena kiselina su dva bioaktivna jedinjenja maslačka. Nalaze se u svim delovima biljke i mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Studije na životinjama su pokazale da ova jedinjenja mogu poboljšati lučenje insulina iz pankreasa, istovremeno poboljšavajući apsorpciju glukoze (šećera) u mišićnom tkivu.

5. Maslačak može da reguliše i holesterol

Neka bioaktivna jedinjenja u maslačku mogu smanjiti holesterol, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jedna studija na životinjama rezultirala je dramatično smanjenim nivoom holesterola i triglicerida kod miševa koji su tretirani ekstraktom maslačka.

Maslačak, Koren maslačka, Cvet maslačka, Listovi maslačka
foto: Shutterstock

6. Maslačak može da smanji i krvni pritisak

Tradicionalna i biljna medicina, koristi maslačak kao diuretik, a sve je zasnovano na uverenju da to može detoksikovati određene organe. U zapadnoj medicini, diuretički lekovi se koriste za oslobađanje tela od viška tečnosti, što može dovesti do smanjenog krvnog pritiska. Jedna studija na ljudima pokazala je da je maslačak efikasan diuretik. Međutim, ova studija rađena je u kratkom periodu i u njoj je učestvovalo samo 17 ljudi.

7. Uz pomoć maslačka, možemo očititi jetru

Studije na životinjama otkrile su da maslačak ima zaštitni efekat na tkivo jetre u prisustvu toksičnih supstanci i stresa. Jedna studija otkrila je značajnu zaštitu tkiva jetre kod miševa izloženih toksičnim nivoima acetaminofena (Tilenol). Istraživači su ovo otkriće pripisali sadržaju maslačka u antioksidantima.

8. Neka istraživanja tvrde da maslačak pospešuje mršavljenje

Istraživači tvrde da maslačak i njegove komponente mogu pospešiti gubitak težine, ali istraživanja još nisu potvrđena. Smatra se da maslačak može da poboljša metabolizam i smanji apsorbciju masti, što dovodi do mršavljenja, ali ova istraživanja još nisu naučno dokazana.

Smatra se da maslačak doprinosi boljem stanju organizma, da može ojačati telo, ali i kosti, zbog kalcijuma i vitamina K, koji je prisutan u cvetu, listu i korenu ove biljke.

Kako se koristi:

MED OD MASLAČKA

Potrebno je: 200 cvetova maslačka (ubranih u podne, kada je sunce visoko na nebu), 2 litra vode, 2 kg šećera, 2 limuna

Priprema: Ubrati cvetove na čistom mestu, na livadi koja nije blizu puta i životinja kao što su psi i mačke. Zatim cvetove odmah staviti u vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan procedite maslačak, a u vodu stavite 2 kg šećera, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se tečnost ne pretvori u med. Dodajte i dva oprana limuna, isečena na kriške i kuvajte još malo. Sipajte u tegle.

Salata od maslačka:

Listove maslačka dobro operite, iseckajte i sa mladim lukom pomešajte. Prelijte preko jabukovo sirće, malo soli i malo maslinovog ulja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs