Njen sastav može da deluje preventivno u raznim situacijama i nova istraživanja stalno pronalaze veze između tih sastojaka i pojedinih bolesti. Jedna nedavno sprovedena studija pokazala je da konzumacija sira i vina ima veze sa očuvanjem kognitivnih sposobnosti, pa čak i sa prevencijom demencije.
O čemu se tačno radi? Studija, sprovedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, obuhvatila je 1.787 odraslih osoba srednjeg i starijeg doba, tokom perioda od deset godina. Svaki od njih uradio je test fluidne inteligencije na početku, u sredini i na kraju ispitivanja. To je test koji se bavi ispitivanjem kognitivnih sposobnosti poput pamćenja. A za sve vreme istraživanja, učesnici su beležili svoje navike u ishrani, odnosno unos voća, povrća, mlečnih proizvoda i promene u odnosu na uobičajeni način ishrane.
Namirnice koje su se izdvojile su sir i vino. Ljudi koji u porodici nisu imali slučajeve demencije i konzumirali su sir imali su bolje rezultate na testovima od onih koji nisu jeli ovu namirnicu. Veruje se da bi to moglo da bude zbog toga što sadrži kalcijum,vitamin B12 i takozvane dobre bakterije. Umerena konzumacija crvenog vina takođe je povezana sa boljim rezultatima na testu, naročito kod onih ljudi koji u porodici imaju slučajeve demencije. Kod njih je važno napomenuti i da moraju da vode računa o unosu soli, čiji veliki unos može doneti neke neželjene posledice.
Napominje se da sa sirom i vinom svakako ne treba preterivati, bez obzira na to kakva vam je porodična istorija bolesti. Oni mogu da budu korisni i u malim količinama jesu zdravi, ali je potrebno obaviti i dalja istraživanja na tu temu. Za sada je samo evidentno da ishrana može uticati na sprečavanje neke bolesti, ili makar njihovo ublažavanje, a nadamo se da će uskoro biti i više takvih podataka.