Najoptimalniji način za očuvanje hrane je konzerviranje. Međutim, konzervirana hrana je vrlo kontroverzan proizvod sa svojim prednostima i nedostacima.

Većina vitamina sačuvana je u konzerviranoj hrani

Proces konzervacije odvija se pod uticajem visokih temperatura i pritisaka. U takvim uslovima samo se vitamin C gotovo potpuno razgrađuje, ali vitamini A, D, E i K rastvorljivi u mastima ostaju u svojoj prvobitnoj količini. Isto se može reći i za vitamin PP, koji je generalno lider u otpornosti na toplotnu obradu. Vitamini grupe B različito reaguju na ovaj proces, ali neki od njih su i dalje očuvani. Nezasićene masne kiseline klase omega-3, koje se nalaze, na primer, u ribi, takođe zadržavaju snagu. Mineralne supstance su očuvane. Većina korisnih minerala se ne plaši ni visokih temperatura. Kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum i mangan su odlično očuvani u konzerviranoj hrani. Neke od njih telo još bolje apsorbuje nakon tretmana pod visokim pritiskom.

Šta treba da znate o konzerviranoj hrani