Masna jetra je učestala pojava, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina. Ako procenat masti u jetri pređe 10 odsto, to znači da je masna i da bi trebalo nešto preduzeti.
Zdravlje jetre je od izuzetne važnosti za zdravlje čitavog organizma. Ukoliko jetra ne funkcioniše kako treba i svi ostali organi su ugroženi.
U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma.
Međutim, ukoliko je količina masti u tom organu veća od deset odsto njegove ukupne mase, tada se radi o poremećaju poznatom kao masna jetra. U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa i moguće je uvećanje ovog organa.
U rešavanju ovog problema može da pomogne napitak od jabukovog sirćeta i meda.
Razredite kašiku jabukovog sirćeta sa malo tople vode. Dodajte med po ukusu. Pijte dva puta dnevno po jednu dozu. Ponavljati svakodnevno u periodu od nekoliko meseci.
Osim ovog napitka, jetru pogoduje zeleni čaj, čaj od maslačka kao i lumun.
Kako bi se problem masne jetre u potpunosti rešio potrebno je napraviti i promene u ishrani. Lekari savetuju da se upotreba kofeina svede na minimum, a uvede neki vid fizičke aktivnosti.
Vodite računa i o unosu ugljenih hidrata i soli, jer preterana upotreba može da prouzrokuje taloženje masti u jetri.
Jetra proizvodi enzime koji koriste svim organima. Jedite namirnice bogate sumporom poput kupusa i brokolija za što veću proizvodnju zdravih enzima. Birajte organsku hranu i unosite što više vitamina i minerala, a najbolje bi bilo putem povrća i voća.