Patlidžan potiče iz Indije, konzumira se već godinama, a nakon ostatka Azije, počeo je da se uzgaja i u Evropi.
Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, a postoji nekoiliko vrsta od kojih je nalekovitiji plavi patlidžan.
Svež patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, bogati je izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.
Patlidžan je bogat proteinima pa se može koristiti i kao zamena za meso.
Usporava rast ćelija raka i štiti srce
Najmoćnije svojstvo patlidžana je zaštita tela od slobodnih radikala. U njegovoj kori se nalazi antioskidans nasunin, a upravo on štiti ćelije od uništenja i eliminiše slobodne radikale i utiče na izbacivanje viška gvožđa iz organizma. Upravo nasunin utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.
Studija objavljena 2005. godine u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih sudova iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija. Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.
Leči probavne tegobe
Smatra se da upravo zbog gorkog ukusa, patlidžan povoljno utiče na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.
Snižava holesterol i izuzetno pogoduje dijabetičarima
Patlidžan ima nizak glikemijski indeks pa je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, dok klorogenična kiselina, koja takođe ima antioksidativno delovanje, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola.
Reguliše i telesnu težinu Patlidžan je povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po komadu. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga. To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.
Ovako ćete znati da li je patlidžan zreo:
Kada birate patlidžan, pokušajte da ga stisnete – ako se koža vrati na mesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Čuvajte na temperaturi od oko 10 stepeni.
Gorak ukus patlidžana možete da neutrališete korištenjem soli pre kuvanja. Isecite patlidžan na željenu veličinu pa komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.