Ali o čemu je zapravo reč i da li je konzumacija cvetnog praha dobra za naše zdravlje?
Cvetni prah predstavlja biljne muške polne stanice koje se raznose kako bi se biljka dalje razmnožavala. Prenose ga pčele i drugi kukci, životinje i ljudi.
Nakon što se zrnca osuše i ekstrahuju, ostaje cvetni prah visokih nutritivnih vrednosti. Njegove su dobrobiti već vekovima poznate u kineskoj medicini, a u zapadnoj kulturi je tek nedavno došao u centar pažnje.
Cvetni prah se zaista može pohvaliti kada su u pitanju njegove dobrobiti. Naime, jedna kafena kašičica sadrži 40 kalorija, 0 grama masti, 4 grama šećera, 1 gram vlakana, 0 miligrama soli, 0 miligrama holesterola, 2 grama proteina i 7 grama ugljenih hidrata.
Takođe obiluje vitaminom C, karotenoidima i mineralima. Kako cvetni prah dolazi do nas od raznih biljaka, moguće je da će njegovi sastojci i vrednost malo varira od jednog do drugog.
Zbog svega toga već je vekovima, kako smo spomenuli, deoalternativne medicine, a kao i svaki drugi lek, ima i prednosti i nedostatke.
U poslednje vreme svuda viđamo cvetni prah, male žute kuglice posute preko smutija koje izgledaju vrlo fotogenično.