Osim što su ukusne, jagode su moćan saveznik zdravlja, a malo ko zna koje sve tegobe mogu da ublaže. Pored toga, jedna porcija od 8 jagoda, ima samo 50 kalorija, pa je ovo voće pravi čuvar vitke linije.

Dobar su izvor vlakana - jednim obrokom osiguravaju 16 odsto preporučenih dnevnih potreba. Ona deluju blagotvorno na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog creva.

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma isrčanih oboljenja.

Folna kiselinaje u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i učestvuje u metabolizmu aminokiselina. Nedostatak tog vitamina izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog creva. Folna kiselina je sintetički oblik folata koji se može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom. Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga sadrže jagode, pomorandže, zeleno lisnato povrće.

Regulisaće probavu, smiriti creva i redukovati kilograme:Jedna šolja napitka od ove čudesne biljke rešiće vas svih muka!

shutterstock-408781099.jpg
Foto: Shutterstock

Vitamin C iz hrane deluje kao snažan antioksidanskoji smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrela, želuca, debelog creva i pluća. Pored toga, pomaže u jačanju obrambenog mehanizma, ali pomaže i u otklanjanju stresa.

Utvrđeno je da samo osam jagoda ima viševitamina C od jedne pomorandže.

Antioksidansi osiguravaju organizmu zaštitu uništavajući slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i doprinose nastanku karcinoma i srčanih oboljenja.

Jagodesu četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata, pa zato redovnom primenom značajno usporavaju proces starenja.

Evo šta sve leči ovo moćno voće:

Regulišu šečer u krvi

Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi.

Imaju antiupalno dejstvo

Zahvaljujući ovom svojstu, jagode mogu sa ublaže razne bolove.

U jednoj porciji jagoda ima duplo više vitamina C nego što ga ima u pomorandži