SPREČITE PROPADANJE TELA

Unos ovih namirnica je naročito važan tokom zime: Bez njih telo ubrzano stari!

Izbegavanjem ovhin namirnica nesvesno uništavate telo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Unos ovih namirnica je naročito važan tokom zime: Bez njih telo ubrzano stari!
Foto: Shuterstock

Unos vitamina je vrlo važan za opšte zdravlje organuzma, bez njih je protok određenih životnih procesa nemoguć.

Vitamini kao što su A, B, C, D, E su naročito važni za održavanje zdravlja. U letnjem periodu zbog velike količine svežeg voća i povrća ih je mnogo lakše konzumirati, međutim, kada dođe zima zalihe ovh vitamina se svedu na minimum.

Prilagođavanje ishrane je bitno kako biste telo zaštitili od bolesti i naglog starenja. Ukoliko telo ne dobija prave količine vitamina, ono patii, a usled toga se javljaju bore i umoran izgled. Koža gubi elastičnost i sjaj, a telu nedostaje energija.

Kako biste lakše prošli kroz zimskli period ove namirnice su neophodne:

Vitamin C

Jedan je od gavnih saveznika imuniteta, doprinosi smanjenju raznih upalnih procesa. Pronaćićete ga u mandarinama, narandžama, limunu, grejpfrutu. Veliki sadržaj vitamina C se takođe, nalazi i u kiviju, jabukama i kiselom kupusu.

Nakon 50. godine je naročito važan: Nedovoljan unos ovog minerala povećava rizik od prerane smrti!

foto: Shuterstock

Vitamin A

Pomaže telu u borbi protiv bakterija i virusa, a dovoljan unos doprinosi efikasnijem funkcionisanju imunološkog sistema.

Konzumiranjem voća i povrća koje sadrže karotenoide svaki dan unećete i dovoljnu količinu vitamina A, jer se iz njih on sintetiše. U tom pogledu korisna je bundeva, šargarepa, mango i paradajz.

Vitamoin B1

Ovaj vitamin je ključan za održavanje dobrog raspoloženja. Poznato je da su tokom zimskog perioda depresivna stanja sve učestalija, pa je unos vitamin B1 obavezan.

On je odgovoran za normalno stanje nervnog sistema, ali i za održavanje metabolizma. Da biste obezbedili dovoljnu količinu, svakoga dana jedite repu, orahe, pomorandže, mahunarke ili avokado.

Vitamin B10

Vitamin odgovoran za dobro stanje i izgled kože. Ukoliko želite da zadržite mladoliki izgled, unos ovih namirnica je neophodan. Šargarepa, kupus, pečurke, orašasti plodovi, kao i ovčiji i koziji sir će obezbediti dovoljnju količinu.

Snižava holesterol i šećer u krvi kao od šale: Ni jedan lek nije ravan ovoj grickalici!

foto: Shuterstock

Vitamin B12

Zimi se često javlja vrtoglavica, slabost i bledilo kože. Činjenica je da se na niskoj temperaturi vazduh razređuje, a gustina krvi opada.

Da biste promenili ovo stanje potrebno je povećati nivo hemoglobina, pomoću unosa vitamin B12 koji se nalazi se u plodovima mora, siru, jajima, kiviju i zelenom luku.

Vitamin D

Kao što znate, vitamin D u ljudskom telu se sintetiše pod uticajem sunca, stoga ga je leti lakše obezbediti telu.

Bez ovog mikroelementa nemoguće je potpuno funkcionisanje mišićno-koštanog sistema, metabolizma, a kosa i koža naglo propadaju.

U obezbeđivanju dovoljne količine pomoćiće masna riba, žumanca i mlečni proizvodi.

Vitamin E

Još jedan dobar pomoćnik telu zimi je vitamin E, koji se još naziva i alfa-tokoferol. On učestvuje u procesima koji utiču na funkcionisanje imunog sistema, moćan je antioksidans i štiti nervni sistem od preopterećenja. Ovaj hranjivi sastojak se nalazi u biljnom ulju, avokadu, spanaću i kupusu.

Trudite se da svakog dana unosite određenui količinu svakog od navedenih vitmina kroz hranu, kako vam koža ne bi izgubila sjaj, a telo patilo.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs