Namirnice koje sadrže supstance neophodne za normalno zdravlje nazivaju se funkcionalnom hranom, a u nekim slučajevima i nutritivnim proizvodima. Funkcionalni proizvodi povoljno utiču na jednu ili više funkcija u organizmu, poboljšavaju zdravlje i blagostanje i smanjuju rizik od bolesti.
Luk sadrži veliku količinu enzima i glukokinina - jedinjenja koje, kao i insulin, smanjuje višak šećera u krvi, tako da je konzumacija luka izuzetno koristna za dijabetičare.
Pre pet hiljada godina je beli luk korišćen u medicinske svrhe. Beli luk pripada istoj vrsti biljaka kao i crni luk, praziluk i vlašac.
Beli luk sadrži i gvožđe, selen, cink, magnezijum, sumpor i kalcijum.
Kada kažemo kupus mislimo i na brokoli, karfiol, prokelj, kelj, kao i na cveklu, repu i rotkvicu.
Da bi se postiglo blagotvorno dejstvo ovih biljaka preporučuje se konzumiranje kupusa tri puta nedeljno u vidu čorba, supa, salata ili glavnog jela.