Od brojnih dobrobiti za zdravlje srca do mogućeg smanjenja rizika od određenih vrsta raka, mediteranska ishrana je jedan od najukusnijih načina za put do dobrog zdravlja.
Jedna od glavnih prednosti ove ishrane je činjenica da su najzastupljenije namirnice voće, sveže povrće, mahunarke, plodovi mora i živina, ali postoji još jedan razlog zašto je mediteranski način ishrane najzdraviji - sve je u bilju i začinima!
Mediteran uključuje Tursku, Egipat i delove severozapadne Afrike, zajedno sa Španijom, južnom Francuskom, Italijom i Grčkom.
To je mnogo različitih kuhinja koje nas uvek mogu inspirisati. Mnoge biljke i začini koji se ovde pojavljuju su nam poznati.
Postoji mnoštvo biljaka koje se koriste u različitim mediteranskim kuhinjama.
Evo nekih od najpopularnijih:
- Bosiljak
- Origano
- Peršun
- Majčina dušica
- Ruzmarin
- Žalfija
- Lovorov list
- Lavanda
- Mažuran
- Borač
Što se tiče još nekih ukusnih začina koji se koriste za pripremanje jela širom Mediterana, možete obratiti pažnju i na sledeće:
- Šafran
- Aleva paprika
- Ruj
- Kumin
- Biber
- Morač
- Cimet
Ovo nipošto nije kompletna lista, već nešto od čega ćete krenuti. Čuvanje ovih biljaka i začina u vašoj ostavi je odličan način da se da ukus vašem kuvanju bez oslanjanja na so, maslac i teške soseve.