Kurkuma je zeljasta biljka poreklom iz Južne Azije koja pripada porodici đumbira. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina.
Prepun je vitamina i minerala, te sadrži gvožđa i mangan, vitamin B6, kalijum i dijetalna vlakna.
Mlevena nekuvana kurkuma ima jak, zemljani ukus, dok se u kuvanim jelima jačina gubi i daje malo gorak, biberasti podukus. Kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava gorkasto-ljutkastu jačinu.
Bitno je znati da je osetljiv na svetlo, pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer nakon toga gubi svoje sposobnosti.
U kineskoj narodnoj medicini vekovima se koristi za meridijane slezine, jetru i želudac. Kinezi je smatraju i dobrom biljkom za žene jer stimuliše rad materice i uklanja menstrualne bolove.