Jedan nar dnevno učiniće čuda za zdravlje ukoliko se unosi na prazan stomak, poručuju nutricionisti. Muke oko čišćenja ovog aromatičnog voća isplatiće se i telo će vam biti zahvalno, akosa, koža i zubi lepši.
Crvena, sočna zrnca mogu da pomognu onima koji pate od bola u zglobovima. Razlog za to su antioksidanti flavonoli, podklasa daleko poznatijih flavonoida.
Flavonoli kojima obiluje nar bogati su antiinflamatornim agensima koji smanjuju otoke koji izazivaju bolove u zglobovima. Posledica unosa flavonola iz nara koji će sprečiti upalne procese biće i čistija koža i zdraviji zubi.
Naravno, oni koji imaju problema sa bolnim zglobovima, a pogotovo oni koji uzimaju terapiju treba da se konsultuju sa lekarima kako bi bili sigurni da je bezbedno da u svakodnevnoj ishrani imaju nar.
Organsko jedinjenje punicinska kiselina zove se po naru, preciznije njegovom latinskom nazivu Punica granatum. Nalazi se u semenu ovog vođa a među „specijalnim moćima“ ove kiseline je podsticanje cirkulacije.
To kao posledicu ima bolju prokrvljenost kože glave, kao i ishranu folikula dlake zbog čega kosa raste brže, više se sija i jača je.
Osim što ćete uživati, poručuju nutricionisti, jedući nar možete se boriti i protiv stresa. Istraživački tim britanskog Univerziteta kraljice Margarete utvrdio je da sok od nara može da smanji nivo hormona kortizola. Na taj način štiti se i srce jer je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova posledica dejstva tog hormona.
Ima li razloga da ga svakodnevno ne konzumirate? Naravno da nema.
Ima li razloga da ga svakodnevno ne konzumirate? Naravno da nema.