Obratite pažnju

5 loših navika koje uzrokuju besane noći

Hladna voda, cigarete, čitanje određenih vrsta literature, neredovni obroci, kao i vodica za ispiranje usta sa ukusom mentola spadaju u red onih navika koje remete kvalitetan san
Lepi & Zdravi 19.01.2014. - 19:50h Autor: Klix.ba
Foto: Shutterstock

Suvišno je govoriti koliko je san neophodan čoveku. Besane noći se negativno odražavaju na raspoloženje, funkcionisanje i zdravlje. Postoje navike koje mogu poremetiti san, a ovo su neke od njih.

 

Neredovni obroci
Istraživanja su pokazala da neredovni obroci imaju negativan uticaj na san. Ukoliko večerate nešto kasnije, zadržite taj ritam svaki dan, a ukoliko to nije slučaj, izbegavajte bilo kakvu hranu u kasnijim satima.

 

Vodica za ispiranje usta s ukusom mentola
Mentol stimuliše mozak i održava vas budnim. Ako imate problema sa snom, probajte da koristite antibakterijske vodice za ispiranje usta koje imaju neke druge ukuse.

 

Čitanje neposredno pre spavanja
Uzbudljive, emotivno i intelektualno zahtevne aktivnosti neposredno pre odlaska na spavanje uzrokuju nekvalitetan san. Ako već ne možete bez čitanja u krevetu, pročitajte sportske vesti ili zabavni magazin.

 

Cigarete
Nikotin je stimulant zbog kojeg je teže zaspati. Ukoliko ne možete bez cigareta, potrudite se da uzmete poslednju za taj dan barem sat ili dva pre odlaska u krevet.

 

Hladna voda
Hladna voda zatvara pore, ali i stimuliše tijelo, zbog čega se oslobađa energija koja zagrijava ga zagrijava. Taj proces vas drži budnim. Lice navečer očistite toplom vodom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...