otkrijte eventualni zdravstveni problem

Odlazak kod ginekologa kao sastavni deo brige o ženskom zdravlju

Preporuka je da žene od 15-te godine života, odnosno nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled

Lepi & Zdravi
Autor:
Odlazak kod ginekologa kao sastavni deo brige o ženskom zdravlju
Foto: Shutterstock

Često imamo priliku da pročitamo ili čujemo da je prevencija pola zdravlja, međutim mnogi od nas još uvek koriste različite izgovore kako ne bi otišli kod lekara, rizikujući mogućnost da kasno otkriju eventualni zdravstveni problem. Zdravlje nam uvek mora biti na prvom mestu, a u sklopu toga i redovan odlazak kod lekara, što kada je reč o ženama, posebno važi za odlazak kod ginekologa. Redovni odlasci kod ginekologa treba da postanu zdrava navika koje ćemo se pridržavati, rutina i sastavni deo brige o zdravlju. Preporuka je da žene od 15-te godine života, odnosno nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled koji podrazumeva palpatorni ginekološki pregled, kolposkopiju, ginekološki ultrazvučni pregled i PAPA test. Posebno treba obratiti pažnju na učestalost pojave karcinoma grlića materice, od koga oboli oko 1300 žena godišnje u Srbiji, a oko 500 žena umre od ove bolesti. Karcinom grlića je u najvećem broju slučajeva uzrokovana infekcijom humanim papiloma virusima sa onkogenim potencijalom, uglavnom ima dug period razvoja, tako da nekada prođe i 10 godina dok bolest ne pređe u poodmakli stadijum.

foto: Shutterstock

Genetska predispozicija postoji za oboljevanje od karcinoma grlića materice, ali apsolutno nije jedina indikacija za redovne preventivne ginekološke preglede. Kao gore navedeno uzrok bolesti je infekcija humanim papiloma virusima sa onkogenim potencijalom, tako da su osnovna preporuka prevencije i ranog otkrivanja ovog oboljenja jedino i samo preventivni ginekološki pregledi.

MediGroup, najveći privatni zdravstveni sistem, sa posebnom pažnjom brine o nežnijem polu i ističe važnost preventivnih pregleda u okviru Festivala ženskog zdravlja sve žene koje obave ginekološki paket ili ginekološki paket sa Thin Prep Pap testom u oktobru mogu besplatno da iskoriste jednu od poklon usluga. MediGroup Vam daje mogućnost da besplatno uradite skin skener u Specijalnoj bolnici Ioanna, utvrđivanje dioptrije, preventivni pregled stomatologa, parcijalnu masažu ili pregled doktora opšte prakse, po izboru.

Budite odgovorne prema sebi i svom zdravlju, obavite preventivne preglede kod nekog od naših ginekologa i iskoristite besplatne preglede iz drugih oblasti, koje Vam MediGroup omogućava.

MediGroup, uvek uz Vas.

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs