Lek iz prirode

Čaj od eukaliptusa: Šoljica dnevno leči sve ove bolesti!

Osim čaja, od eukaliptusa se pravi med, mnoga jela, mirisi za odeću i dom, deterdženti, sredstva za ispiranje usta, paste za zube i još mnogo toga

Lepi & Zdravi
14:50h Autor:
Čaj od eukaliptusa: Šoljica dnevno leči sve ove bolesti!
Foto: Profimedia

U nekim zemljama, kao što je Nemačka, čaj od eukaliptusa smatra se uobičajenim kao kod nas nana i kamilica. On se tamo široko preporučuje kao lek za bronhitis i upalu grla.

Smatra se da je šoljica čaja od eukaliptusa dovoljna kao strategija protiv prehlade i gripa.

Ova biljka je stari, dobro poznati lek za probleme sa disanjem i respiratornim sistemom. Za čaj se koristi lišće visokih stabala i već duže vreme pripada tradicionalnoj medicini i još uvek je u upotrebi u celom svetu.

Eukaliptus je visoko stablo koje prirodno raste u Australiji i drugim delovima Okeanije. Danas se gaji u mnogim drugim delovima sveta kroz metod pošumljavanja, jer je brzorastuće stablo.

Postoji nekoliko vrsta i veličina eukaliptusa - neki nisu veći od žbuna, dok drugi mogu da dostignu i preko 60 metara visine, pa se smatraju vrlo velikim stablima, čak među najvišima na svetu. Posebna vrsta eukaliptusa nosi naziv "australijska groznica". Ime se odnosi na isceljujuću antimikrobnu i antibakterijsku prirodu lišća eukaliptusa.

Za izradu čaja od eukaliptusa koristi se njegovo sivo zelenkasto lišće. Listovi su veliki, gusti i imaju karakteristični oblik koplja. Kad se beru, oslobađaju jak miris i ulje koje se može izdvojiti za mnoge lekovite namene. Nakon berbe se listovi skupljaju i suše kako bi se pravio čaj.

Tvrdi da je najgori oblik raka izlečio medom: Moja ljudska dužnost je da vam dam ovaj recept!

foto: Shutterstock

Prvi narodi koji su koristili ovaj čaj bili su Aboridžini. Ovu biljku je u 18. veku prepoznao jedan botaničar u Australiji. Nakon toga je eukaliptus brzo počeo da se pojavljuje u tradicionalnim kineskim i ajurvedskim lekovima, a u 19. veku je počeo da se sadi i u Evropi. Početkom 20. veka, u mnogim zemljama nikle su velike plantaže eukaliptusa.

Osim čaja, od eukaliptusa se pravi med, mnoga jela, mirisi za odeću i dom, deterdženti, sredstva za ispiranje usta, paste za zube i još mnogo toga.

Jako delovanje mirisnog lišća Antimikrobni efekti čaja od eukaliptusa dokazani sunaučnim istraživanjima. Pre uzimanja čaja nužno je razgovarati sa lekarom, posebno ako uzimate lekove, jer postoji mogućnost da će imati nuspojave ako se uzima u kombinaciji sa medikamentima.

Prvo poznato blagotvorno dejstvo eukaliptusa jeste lek za probleme s disanjem. Tako se može piti kao čaj ili koristiti za inhaliranje. Evo za šta je još dobar eukaliptus:

Smanjuje nivo šećera u krvi

Konzumiranje čaja od eukaliptusa može da pomogne da smanjite šećer u krvi kod osoba koje žele da spreče nastanak dijabetesa ili kod onih kod kojih je potvrđen dijabetes. Istraživanje sprovedeno na životinjama objavljeno u časopisu Journal of Nutrition iz 1998. godine pokazuje kako se lišće stabla eukaliptusa, poznato kao eukaliptus globulus, može koristiti kao dodatak ishrani za one koji su podvrgnuti lečenju dijabetesa.

Popravlja pamćenje za 80%, topi masnoće: Najjači prirodni lek ikada! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Prirodno rešava infekcije

Naučna istraživanja pokazuju da ulje dobijeno iz stabala eukaliptusa ima protivupalna svojstva koja mogu da budu primenljiva za osobe koji pate od astme i kod osoba osetljivih na steroide. Suvi čaj od eukaliptusa takođe se može koristiti kao metoda za lečenje respiratornih oboljenja. Studija objavljena u martu 2003. pokazala je da je eukaliptol, sastavni deo eukaliptusnog ulja, koristan agens u bolestima gornjih i donjih disajnih puteva, koji mogu da pomognu u otapanju sluzi i time podstaknu iskašljavanje.

Antibakterijska svojstva

Časopis za istraživanje fitoterapije objavio je studiju navodeći da ekstrakt lišća eukaliptusa inhibira rast tri potencijalno destruktivne bakterije - staphylococcus aureus, uzrok streptokoka; Ešerihija koli i candida albicans, uzrok kandidijaze. Iz tog razloga se za navedeno preporučuje do tri šoljice čaja dnevno za odrasle.

Prijatna "nuspojava" ovog čaja jeste i to što ubija bakterije koje uzrokuju loš zadah, slično kao i žalfija.

Potrebno pratiti upozorenja!

Proizvodi koji sadrže eukaliptusovo ulje, mogu da pojačaju nuspojave lekova, ukoliko ih uzimate, naročito medikamenti za bolesti jetre. Takođe se kod dijabetičara preporučuje često proveravanje nivoa šećera u krvi ukoliko se konzumira bilo koji proizvod koji sadrži ekstrakt lišća eukaliptusa. Posavetujte se s lekarom pre dodavanja ovih biljnih proizvoda u ishranu.

Cimet i žalfija zajedno, jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba zauvek da čuvate za celu porodicu

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs