Nemojte da ga ljuštite

Sok od krastavca sadrži jedan važan hormon: Pomaže kod dijabetesa, holesterola i visokog pritiska!

Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice. Leči dijabetes, redukuje holesterol i drži pod kontrolom krvni pritisak
Lepi & Zdravi
13:32h Autor:
Foto: Thinkstock

Krastavac se smatra četvrtim najviše gajenim povrćem u svetu. Iskoristite sezonu ove namirnice i počastite telo ovom blagotvornom hranom. Pa, da vidimo koje su to beneficije koje vam unošenje krastavca obezbeđuje.

 

1. Krastavac je bogat izvor vitamina B. Zato, ne propustite da svaki dan unesete svež krastavac u organizam. Iskoristite sezonu ovog povrća i organizam počastite vitaminom B.

 

2. Hidrira telo i eliminiše toksine jer 95 odsto krastavca čini voda. Ovo povrće sadrži najviše vitamina koje je organizmu potrebno za svaki dan. Nemojte ga ljuštiti jer se u koži krastavca nalazi najviše vitamina C - 10 odsto od preporučene dnevne doze koju bi valjalo svakodnevno unositi u organizam.

 

3. Dobar je za kožu i kosu. Pomaže prilikom opekotina od sunca i iritacija na koži. Oljuštite ga i kožu krastavca stavite na upaljena mesta, te će njegova protivupalna svojstva ubrzo ublažiti upalu. Zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose. Ukoliko imate problema sa kosom, trk do pijace. Takođe, iseckajte krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno ilako očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

 

Dva porođaja, 40 godina: Žena trajno skinula celulit kao od šale! Evo kako! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Deluje kao lek i preventiva mnogih bolesti. Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice. Leči dijabetes, redukuje holesterol i drži pod kontrolom krvni pritisak. Naime, sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa kako bi proizvodile insulin, te je izuzetno dobar za dijabetičare. Kalijum koji je sadržan u krastavcu pomaže kog regulisanja krvnog pritiska i preporučuje se osobama sa povišenim pritiskom da ga uvrste u svakodnevnu ishranu.

 

5. Pomaže kod mršavljenja i varenja. Dnevna potrošnja krastavca može se smatrati kao značajan korak ka postizanju bolje linije tela. Preporučuje se svima koji pokušavaju da smršaju jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju telo od toksina.

 

6. Ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, krastavac vam može pomoći. Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i pomoći će uništavanju bakterija u usnoj dublji koje izazivaju loš zadah.

 

Toliko je zdravo i lekovito da nismo ni svesni: Ovo povrće kuvajte i jedite redovno!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7. Pomaže u skidanju celulita. Dakle, znamo da se kod borbe sa celulitom preporučuje unošenje što veće količine vode na dnevnom nivou, Kao što smo već pomenuli, krastavac je i više nego bogat vodom, te jedenjem ovog povrća podstičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina. Pomaže i kod kamena u bubrezima i mokraćnoj bešici.

 

8. Posebno izraženo prisustvo kalijuma u krastavcu, korisno je u vrelim letnim danima kada se pojačano znojite, a poznato je da se telo kalijuma oslobađa upravo prilikom znojenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs