Menja nekoliko preparata

Šta sve može običan fiziološki rastvor: Uvek treba da ga imate u kući!

Kad osetite da vas oči peckaju i nešto vas žulja, jedino čime smete da ih ispirate bez lekarskog nadzora je fiziološki rastvor
Lepi & Zdravi
21:06h Autor:
Šta sve može običan fiziološki rastvor: Uvek treba da ga imate u kući!
Foto: Thinkstock

Fiziološki rastvor je posebna tečnost napravljena od različitih soli i glukoze, koja se može upotrebiti oralno ili intravenski kod dehidratacije organizma, ili kao nadoknada za izgubljenu krv.

Može da sadrži i druge materije za održavanje vitalnosti ćelija. Fiziološki rastvor možete da koristite kod male dece, ali i odraslih, za negu kože, ispiranje očiju...

PH vrednost fiziološkog rastvora je neutralna, što pogoduje osetljivoj sluzokoži dečjeg nosa. Može se koristiti od prvih dana detetovog života za zdravlje, vlažnost i prevenciju upala nosa.

Fiziološki rastvor za bebeOdličan je kod prehlada, alergija ili kijavica. Omekšava sluzokožu, pomaže kod bolje prohodnosti gornjih disajnih puteva, što znači da će pomoći detetu da lakše diše. Najbolje je koristiti ga kada dođe do začepljenosti nosa kod dece, jer olakšava izbijanje sluzi iz nosa.

Fiziološki rastvor za oči i liceFiziološki rastvor može služiti kao odlična tečnost za hidrataciju očiju. Ona će smiriti iritaciju vaših očiju ako osetite peckanje ili osećaj stranog tela. Pripazite da se taj osećaj ne događa prečesto, jer bi to moglo da ukazuje na sindrom suvog oka, koji treba tretirati uz lekarsku pomoć.

Šta sve može običan hidrogen: Sve primene za zdravlje i higijenu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Greška koju prave mnogi koji nose sočiva jeste ispiranje sočiva običnim fiziološkim rastvorom. On neće čuvati vaša kontaktna sočiva, nego suprotno - odličan je medijum za razvoj različitih mikroorganizama. Preporučujemo promenu kutijice i rastvora za ispiranje sočiva svakih barem 3 do 5 meseci.

Fiziološki rastvor učinkovit je i u ispiranju lica, ali ga ne smete prečesto koristiti u te svrhe. Najbolje deluje ako dobro isperete lice blagim sapunom i toplom vodom. Uzmite malo kuhinjske soli i njome masirajte kožu lica. Isperite lice i nakon toga nakvasite vatu fiziološkim rastvorom, prođite po licu i temeljno isperite. Ovo će vam pomoći u borbi protiv akni, ali pripazite da ne dođe do prevelike nadraženosti i crvenila kože.

Umivanje fiziološkim rastvorom

Fiziološki rastvor možete da napravite i u svojoj kuhinji. U jednoj posudi pomešajte litar destilovane vode i 9 grama čiste laboratorijske soli. Ovime ćete dobiti 1-procentni fiziološki rastvor, koji je odličan za čišćenje nosa ili lica.

Ipak, jednostavnija je odluka kupiti gotov fiziološki rastvor i apoteci, budući da boca od 500 ml košta oko 100 dinara.

40 sjajnih primena sode bikarbone: Žena uvek treba da je ima pri ruci!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs