Korisno znati

Kada telo bukvalno vapi za cinkom: Moćni čuvar imuniteta, mineral lepote!

Cink je oligoelement koji ima važne funkcije u organizmu - doprinosi stvaranju preko 200 enzima, neophodan je za mnoge metaboličke procese i uključen je u sintezu DNK i proteina
Lepi & Zdravi
06:36h Autor:
Kada telo bukvalno vapi za cinkom: Moćni čuvar imuniteta, mineral lepote!
Foto: Thinkstock

Cink se nalazi u svakoj ćeliji i neophodan je element za normalno funkcionisanje organizma. Cink se u organizmu nalazi u veoma malim količinama, svega 2-3 g. Međutim, zbog nepravilne ishrane, stresa, ubrzanog načina života – nedostatak cinka u organizmu postaje sve veći problem. Cink je dobar za pravilno obavljanje mnogih funkcija u organizmu, piše sajt cajeviza.net.

Za šta je dobar cink:

– rast i razvoj (uključujući rast i razvoj novorođenčadi)– jačanje imunog sistema– protiv depresije i za jačanje nervnog sistema– brže zarastanje rana– prevencija prehlade i gripa – stvaranje spermatozoida (podstiče plodnost muškaraca)– sprečava uvećanje prostate– održava dobar vid– jača kosti i mišiće– jača kosu i nokte– jača čulo mirisa i ukusa– ublažava predmenstrualne sindrome kod žena– antikancerogeno dejstvo

Umesto laksativa: Popijte ovaj napitak uveče, a ujutru sasvim izbacite otrove! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cink za kosu

Ako vodite računa o pravilnoj i zdravoj ishrani bogatoj vitamina i mineralima – ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje, nego ćete poboljšati i kvalitet kose. Kada podvrgavate kosu brojnim tretmanima i nijedan ne daje željeni efekat – rešenje treba potražiti u ishrani! Cink za kosu predstavlja neophodan element. Smanjenje koncentracije cinka u organizmu jedan je od glavnih uzroka peruti. Cink sprečava gubitak kose i daje joj čvrstoću. Cink ima prirodna antigljivična svojstva koja sprečavaju nastanak peruti i ujedno neguje kožu glave. Upravo zato je cink jedan od glavnih sastojaka u mnogim preparatima za negu kose. Gubitak kose možete zaustaviti uzimajući dodatne količine cinka. Cink za kosu je od neprocenjive važnosti za kvalitet i jačinu dlake, čime vaša kosa postaje bujnija i zdravija.

Cink za kožu

Poznato je da su se egipatske princeze kupale u mleku, za koje znamo da predstavlja bogat izvor cinka – tako da cink nije poznat kao mineral ‘’lepote’’ tek tako. On je čudotvorno sredstvo, jake antioksidativne moći, te čini kožu lepšom, mlađom i zdravijom. Cink za kožu predstavlja neophodan element. Čak i ako nemate neko posebno oboljenje kože, zahvaljujući cinku ona može postati čista, negovana, elastična i zdrava. Poznato je da cink ulazi u sastav mnogih sredstava za čišćenje i negu kože, a pogotovo kod problematične kože, sklone aknama ili ekcemu. Cink je odličan regulator masnoće kože. Nedostatak cinka dovodi do sušenja kože. Takođe, cink utiče povoljno na zarastanje rana i opekotina.

Cink za imunitet

Cink ima brojna lekovita dejstva u našem organizmu, a jedno od njih je da jača imunitet, naime, cink je poznat i kao imunoregulator. Da li ste znali da je cink drugi zastupljeni element u tragovima u ljudskom telu? Cink učestvuje u preko 200 funkcija u organizmu, učestvuje u sintezi proteina koji su bitni za obavljanje svih funkcija u organizmu. Neophodan je za pravilan rast i razmnožavanje ćelija. Potreban je za pravilan rad reproduktivnih organa, podstiče razgradnju masnoća, poboljšava funkciju vida. Biološko značenje cinka mnogo je složenije nego značenje drugih elemenata. Cink tablete za imunitet će vam pomoći u slučaju pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog oslabljenim imunitetom. Ako često imate problema sa opadanjem imuniteta, slabljenjem organizma i čestim prehladama – moguće je da vam nedostaje cink.

Masna jetra, prvi simptomi: Kako da očistite najvažniji organ u telu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nedostatak cinka simptomi

Usled nepravilne ishrane i stresnog načina života, vrlo često organizam pati od nedostatka cinka. Nedostatak cinka pre svega treba nadoknaditi time što ćete se hraniti namirnicama koje su bogate ovim elementom, a ako imate ozbiljnije tegobe – treba razmišljati o uzimanju preparata sa cinkom, i to samo prema savetu lekara. Da bi se izbegli simptomi nedostatka cinka neophodno je da se konzumiraju namirnice bogate cinkom, među kojima su meso (govedina, zečetina i jagnjetina), riba (sardina), suvo i mahunasto voće te integralne žitarice. Možete uzimati i suplement u obliku tableta.

Nedostatak cinka simptomi:

– slabljenje imuniteta– pojačana nervna napetost– hronični umor– otežano zarastanje rana– kožne promene– noćno slepilo– poremećaj ukusa– dugotrajna dijareja– zakasneli razvoj– smanjen apetit– gubitak čula ukusa i mirisa– mentalna letargija– pojačana sklonost ka infekcijama– opadanje kose– smanjenje broja spermatozoida (a time i plodnosti)– smanjenje seksualnog nagona– suva i ogrubela koža– krhkost i bele mrlje na noktima– smanjenje telesne težine

Cink je oligoelement koji ima važne funkcije u organizmu; doprinosi stvaranju preko 200 enzima, neophodan je za mnoge metaboličke procese i uključen je u sintezu DNK i proteina.Zbog toga kako bi se sprečio nedostatak cinka u organizmu ttreba češće konzumirati namirnice koje su dobri izvori cinka.

Nivo magnezijuma u vašem telu je opasno nizak: Prvi simptomi!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Izvori cinka:

– semena bundevegrašak– boranija– morski plodovi (posebno ostrige)– crveno meso (svinjetina, govedina)– jaja– integralne žitarice– orasi– pšenične klice– spanać– mleko– vino– pivski kvasac– soja– iznutrice– orašasti plodovi– kupus– beli luk

Smatra se da se cink iz hrane usvoji samo oko 10 odsto, pa je neophodno unositi veće količine od preporučenih, a treba znati i to da se cink iz namirnica životinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora.

Neke studije pripisuju cinku i sposobnost da poveća otpornost organizma na respiratorne infekcije. Prema studiji Univerziteta Viskonsin-Medison, nedostatak cinka mogao bi biti doveden u vezu s razvojem degenerativnih bolesti, poput Alchajmera ili Parkinsona. Nedostatak cinka navodno negativno deluje na proteine, utičući na njihov oblik i stabilnost, a ovaj mehanizam upravo se povezuje s razvojem neurodegenerativnih bolesti.

Šta se dešava kad pomešate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs