Najbolje iz prirode

Svi mislimo da bespotrebno raste svuda: Malo ko zna koliko ova biljka pomaže! (RECEPT)

Jačanje imunog sistema i organa za varenje je tako lako uz prirodne lekove od čička
Lepi & Zdravi
23:16h Autor:
Svi mislimo da bespotrebno raste svuda: Malo ko zna koliko ova biljka pomaže! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Čičak je biljka koju veoma često srećemo, a retko koristimo. Raste uz puteve, na zapuštenim livadama, neobrađenim zemljištima, uz nasipe reka i potoka i ivice šume, piše Cajeviza.com.

Na vrhovima stabljike, koja može narasti i do 120 centimetara, rastu cvetne glavice, koje u cvatu budu grimizno crvene boje. Cvetne glavice imaju sitne igličaste kukice koje se kače na odeću i dlaku. Čičak se od davnina koristi za lečenje i jelo širom Evrope i Azije.

Koren čička veoma je tražen u makrobiotičkoj ishrani, gde služi za detoksikaciju. Novija istraživanja pokazuju da je čičak odlična namirnica za dijabetičare, ali i sastavni deo dijeta za osobe obolele od bolesti jetre i želuca.

Čičak se posebno koristi za lečenje raznih oboljenja kože, kao što su akne, osipi, čirevi i lišajevi, a poznat je i dobar uticaj na kosu.

Osim navedenih oboljenja, korisiti se i za jačanje imunog sistema i organa za varenje, poremećaja cirkulacije i krvi, bolesti urinarnog trakta i kostiju, a takođe umanjuje stres i smiruje nervni sistem. Za lečenje se najčešće prave čajevi, ekstrakti, tinkture, masti i ulja.

Psiha strada prva, telo propada: Kako da istrenirate mozak da prestane da brine!

Lekoviti recepti sa čičkom

Čaj od čička

Koren čička sitno naseckati, a zatim jednu supenu kašiku staviti u 1 litru vode. Prokuvati, ostaviti da malo odstoji pa zatim procediti. Dodati kašiku meda i piti topao tri puta dnevno. Koristi se za lečenje zatvora, izlučivanje znoja i mokraće, čićenje krvi, gihta, reumatizma, vodenih bolesti i trovanja živom.

Čaj nije preporučljiv trudnicama i osobama sa hroničnim prolivom. Ovaj čaj se može korisiti i za zaustavljanje opadanja kose, ako se doda ista količina jabukovog sirćeta i time natrlja koža glave 2 puta dnevno. Ako se kosa ispira ovim čajem, dlaka postaje jača i sjajnija. Za čišćenje kože, umivati se čajem 2 puta dnevno.

Čičkovo ulje

Suvi koren ili semenke čička sitno naseckati. Otprilike jednu šaku preliti sa 90 procentnim alkoholom. Ostaviti da odstoji 2 nedelje, a zatim dodati pola litre maslinovog ulja. Staviti u staklenu posudu i prekriti gazom. Ulje je spremno za upotrebu tek nakon mesec dana stajanja.

Sve čudesne moći graviole: Zašto je ova biljka jedini intenzivni lek protiv svih bolesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čičak za kožne bolesti

U slučaju opekotina, kožnih ekcema i potkožnih čireva, iscediti sok od korena čička i svežeg ga nanositi na bolno mesto. Za gnojne rane koristi se prah od čička. Suvi koren treba istucati u prah i pomešati sa maslinovim uljem, a zatim nanositi na gnojnu ranu.

Mast od čičkovog korena

Čičkov koren dobro oprati i očistiti. Iseckati na sitne komadiće i iscediti što više soka. Pripremiti svinjsku mast, a količinu odrediti prema količini isceđenog soka, jer se sastojci moraju sjediniti u gustu kašastu masu. Mast mora biti čista i kvalitetna, obavezno nesoljena. Pripremljenu mast staviti u porculansku posudu, zatvoriti i čuvati u frižideru. Posuda nikako ne sme da bude metalna. Mast se koristi za lečenje opekotina, rana, čireva i lišajeva, a nanosi se nekoliko puta dnevno.

Od čega čuvarkuća stvarno može da sačuva: Menja gomilu lekova, uvek je treba imati u kući!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs