Vredi pročitati

Podmlađuje, reguliše krvni pritisak i holesterol, čisti creva: Ovaj čaj morate da imate kod kuće!

Hibiskus sadrži limunsku i hibiskusnu kiselinu. Od važnih sastojaka tu su još i antioksidansi antocijani, više raznih flavonoida, pektin i fitosterol
Lepi & Zdravi
17:26h Autor:
Podmlađuje, reguliše krvni pritisak i holesterol, čisti creva: Ovaj čaj morate da imate kod kuće!
Foto: Profimedia

Već od davnina hibiskus su poznavali mnogi narodi. Čaj od hibiskusa bio je omiljeno piće faraona iz drevne doline Nila. Hibiskus potiče iz porodice slezova - Malvaceae, iz tropskih područja centralne Afrike, Južne Azije i Srednje Amerike.

Biljka hibiskus u narodu je poznata pod više imena, a neka od njih su kineska ruža ili afrička malva. Postoji više od 130 različitih vrsta hibiskusa.

Širom sveta se konzumira zbog svog povoljnog učinka na krvni pritisak, te rashlađujućeg i opuštajućeg delovanja.

Lekovito delovanje

Hibiskus sadrži limunsku i hibiskusnu kiselinu. Od važnih sastojaka tu su još i antioksidansi antocijani, više raznih flavonoida, pektin i fitosterol. Osim toga, u sebi ima između 7,5 odsto i 9,5 odsto gvožđa, te 13 aminokiselina od kojih je 6 izuzetno važnih za ljudski organizam.

Smanjuje holesterol

Studije su otkrile da čaj od hibiskusa vrlo efikasno snižava nivo LDL holesterola. Sadrži bioflavonoide koji pomažu u sprečavanju nastanka plaka na zidovima arterija što smanjuje holesterol u krvi i štiti od niz drugih ozbiljnih bolesti. Hipolipidna i hipoglikemijska svojstva čaja od hibiskusa korisna su i za one koji pate od bolesti poput dijabetesa. Jedna studija je otkrila da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, čaj od hibiskusa znatno pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida.

Zbogom lošem holesterolu i začepljenim arterijama: Najzdraviji prirodni napitak! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Snižava krvni pritisak

Učinak hibiskusa na krvni pritisak dobro je poznat i potkrepljen mnogim istraživanjima. Ispijanje šoljice čaja od hibiskusa tri puta na dan pomaže u stabilizovanju krvnog pritiska. Neka istraživanja čak upućuju na to da je čaj od hibiskusa delotvorniji od farmaceutskih lekova. Tome se pridodaje i njegovo prirodno delovanje bez nuspojava. Da biste primetili učinak, čaj je potrebno piti tokom nekoliko nedelja.

Štiti od gripa i prehlade

Čaj od hibiskusa prava je riznica vitamina C i antioksidansa, te je odličan u borbi protiv prehlade i drugih infektivnih bolesti. Ako se osećate virozno ovo će vam biti odlična prva pomoć u prevladavanju simptoma. Koristi se i kod temperature jer rashlađuje telo. Čaj od hibiskusa takođe se pokazao odličnim i za zaceljivanje rana.

Pomlađuje organizamČaj od hibiskusa od davnina je korišćen u Egiptu, Kini i drugim zemljama kao sredstvo za lepotu. Sadrži obilje antioksidansa koji eliminišu štetne slobodne radikale iz organizma. Njihovom eliminacijom efektivno se usporava proces starenja i produžuje životni vek, što su potvrdile i mnoge studije.

10 dana po jedna čaša učiniće čudo: Izlečite bubrege i izbacite kamenje! (RECEPT)

Pomaže pri mršavljenju

Hibiskus prirodno smanjuje apetit i tako pomaže pri mršavljenju. Već jedna šoljica čaja dnevno pomaže u smanjenu obroka, a time i gubitku na težini. Takođe utiče i na apsorpciju ugljenih hidrata i masti. Usporava apsorpciju masti tako da one sagorevaju, umesto da se talože u telu. Ima blagi diuretički i laksativni efekat koji čisti organizam i smanjuje nadutost.

Leči probavne probleme

Ako patite od konstipacije, čaj od hibiskusa može vam biti odlična pomoć za regulaciju probave. Poboljšava opštu funkciju creva, kao i bešike. Zbog svog smirujućeg učinka kod grčeva pomaže kod bolnih stolica, ali i drugih probavnih problema poput sindroma iritabilnog creva.

Poboljšava raspoloženje

Hibiskus sadrži minerale i vitamine koji imaju antidepresivno delovanje i zato svakodnevno ispijanje jedne šoljice čaja od hibiskusa značajno pomaže u poboljšanju raspoloženja. Stolećima se koristi za otklanjanje anksioznosti, te za opuštanje uma i tela. Ako imate problema sa spavanjem, posegnite za šoljicom hibiskusa pre spavanja.

Pomaže kod dijabetesa i bolesti jetre

Čaj od hibiskusa koristi se u Indiji za lečenje oba tipa dijabetesa. Takođe se naširoko upotrebljava u istočnoj medicini kao sredstvo za lečenje bolesti jetre. Ako morate da uzimate veće količine lekova, čaj od hibiskusa pomoći će vam u zaštiti jetre i smanjiti štetno delovanje tih lekova.

Ublažava žeđ i rashlađuje telo

Jedno od najpoznatijih svojstava hibiskusa je rashlađivanje organizma, što ga čini idealnim napitkom za letnje vrućine. Koristi se kao i sportsko piće za ublažavanje žeđi. U tu se svrhu poslužuje hladan. Deluje i kao diuretik koji oslobađa telo od viška tečnosti i toksina, te sportistima omogućuje bolje fizičke performanse.

Kad je jednom otrujete, nastaje haos u organizmu: Ovo uništava jetru!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Recepti

Čaj od hibiskusa

Ovaj čaj pomaže kod problema s cirkulacijom, za regulisanje krvnog pritiska i kod menstrualnih tegoba.

Sastojci: 2 dl vode, 1 čajna kašičica suvog cveta hibiskusa

Priprema: Suvi cvet hibiskusa prelijte s proključalom vodom i ostavite 15 minuta dok ne poprimi tamno crvenu boju, te ocedite. Po želji dodajte med i pijte do 3 čaše dnevno.

Karkaday Cooler (ledeni čaj)

Karkadey Cooler je ledeni čaj koji dolazi iz Afrike, a popularan je u celom svetu s obzirom na to da odlično rashlađuje organizam.

Sastojci: 3 šoljice čaja od hibiskusa, 1 šoljica soka od pomorandže, ¼ šoljice soka od limete

Priprema: Pomiešajte sastojke. Po želji dodajte đumbir u prahu i prirodni zaslađivač. Poslužite s puno leda i s listićima nane.Hibiskus za crvenkaste tonove kose

Čaj od hibiskusa može vam pomoći u održavanju ili isticanju crvenkastih tonova kose. Šaku suhih cvetova kuvajte u dvije šoljice vode desetak minuta. Mlakim oceđenim čajem prelijte i natopite kosu. Držite tečnost na glavi sat vremena, a zatim isperite vodom. Napomena:

Izbegavajte čaj od hibiskusa ako ste trudni, pokušavate da začnete, imate nizak pritisak ili ako uzimate lekove za centralni nervni sistem i hemoterapeutike.

Simptomi koji upozoravaju na kiselost organizma: Alkalna ishrana je spas!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs