Korisno znati

Zelena biljka spasa: Korišćena kao lek još pre otkrića antibiotika!

Žalfija se upotrebljava kao lekovita biljka više hiljada godina, a i danas se koristi za proizvodnju savremenih lekova i preparata jer deluje kao antibiotik širokog spektra
Lepi & Zdravi
15:00h Autor:
Zelena biljka spasa: Korišćena kao lek još pre otkrića antibiotika!
Foto: Profimedia

Gorka aromatična biljka žalfija veoma se uspešno koristi protiv upale grla i krajnika, zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja.

Čaj od žalfije preporučuje se svima koji imaju problema s bolesnim desnima i aftama, kao i onima koji pate od ginigivitisa. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.

Efikasna protiv peruti

Neki fitoterapeuti ne preporučuju čaj od žalfije za piće, već samo za ispiranje, a ako je namenjen unutrašnjoj upotrebi, žalfiju treba prokuvati da bi esencijalno ulje isparilo. Naziv žalfije na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasti, izlečiti. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Dojilje koje žele da prestanu s dojenjem koriste je svakodnevno da bi zaustavile mleko. Primenjuje se za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Čuveni čistač krvi: Smesa od dva sastojka skida masnoće! (RECEPT)

Kako deluje

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgoljenje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Deluje, takođe, antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Pošto ujedno deluje spazmolitički i antimikrobno, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva. Pre upotrebe se treba svakako posavetovati s lekarom.

Kako se uzima

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva tri do pet minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje) se ne kuva, već se prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo.

Soda bikarbona za zdravu vaginu: Najefikasnija terapija protiv kandide! (RECEPT)

Čaj od žalfije se koristi:

- kao prirodni antibiotik protiv raznih bakterija

- za jačanje imuniteta i organizma

- kod gljivičnih infekcija

- kod upale usne duplje, grla i ždrela

- za lečenje promuklosti

- za lečenje stomačnih grčeva

- kod otežanog pražnjenja žučne kese

- za otklanjanje nadutosti i gorušice

- poboljšava varenje i lučenje žuči

- poboljšava krvnu sliku

- povećanje apetita

- povoljno deluje u klimaksu

- pri infekcijama disajnih puteva

- protiv afti u ustima

- protiv upale grla i krajnika

- smanjuje nervozu i napetost

- čisti zube i jača desni

Nije poželjno da je koriste: trudnice, dojilje, epileptičari

Očistite creva u rekordnom roku: 3 puta nedeljno večeru zamenite ovim! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs