Važno je da znate

Kada treba piti hladnu, a kada toplu vodu: Greške mogu biti fatalne!

Imajte u vidu da je ispijanje hladne vode kad imate temperaturu jedan od najboljih metoda za hlađenje organizma, dok vam topla voda može pogoršati stanje
Lepi & Zdravi 03.02.2016. - 17:30h Autor: vestinet.rs
Foto: Shutterstock

Voda zaista jeste izvor života, a svi znamo kakav je osećaj kada ugasite žeđ jednom čašom ove tečnosti.

 

A da li je važno da li vodu pijemo toplu ili hladnu?

 

Tradicionalne medicine poput Ajurvede naglašavaju značaj temperature vode koju pijemo. Ne preporučuju se ekstremne temperature vode - ni ledena, ni vrela.

 

Kada piti hladnu vodu?

 

Vežbanje
Tokom fizičke aktivnosti raste telesna temperatura, a znojenje je mehanizam kojim organizam pokušava da se ohladi. Tom prilikom gubimo dosta tečnosti i kada u toku vežbanja pijemo hladniju vodu, rehidriramo telo i hladimo organizam. Preporučuje se tečnost malo hladnija od sobne temperature.

 

Tri šolje ovog čaja skidaju 8 cm sa struka: Vitko telo za 7 dana! (RECEPT)

 

 

Groznica
Ispijanje hladne vode ako imate temperaturu je jedan od metoda za hlađenje organizma. Veoma je važno da u toku groznice unosite dovoljno tečnosti kako biste pomogli telu da se izbori s infekcijom. Vodi dodajte i malo limuna i morske soli da nadoknadite izgubljene elektrolite.

 

Mršavljenje
Hladna voda može ubrzati metabolizam i pomoći vam da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno. Iako nije baš idealan lek protiv gojaznosti, tokom vremena vam može pomoći da smršate. Inače, tu količinu kalorija osoba prosečne kilaže izgubi tokom 15 minuta šetnje.

 

Kada piti toplu vodu?

 

Varenje
Prema pravilima Ajurvede, topla voda u jutarnjim satima može pomoći i podstaći naše varenje. Ako nakon obroka popijete hladnu vodu, organizam će teže variti hranu jer će više energije biti potrebno za proces probave.

 

Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro: Evo šta joj se desilo nakon godinu dana!

 

 

Detoksikacija
Kada je reč o čišćenju organizma od toksina, voda može biti i te kako od pomoći. Preporučuje se da u mlaku vodu sipate nekoliko kapi limuna i time započnete dan. Pored limuna, vodi možete dodati i krastavac, nanu, jabuku ili cimet koji takođe pomažu detoksikaciju.

 

Protiv bolova
Ako vas muči glavobolja ili neka upala, bolje je da popijete topliju vodu koja stimuliše cirkulaciju krvi. Topla voda vam može pomoći i kod menstrualnih grčeva.

 

Zatvor
Toplija voda je bolja opcija ako imate konstipaciju. Tako ćete rešiti problem zatvora, a vašem telu pružiti poželjnu količinu tečnosti čiji nedostatak može i biti jedan od uzroka opstipacije.

 

Čim ustanete, popijte jednu kašiku: Čarobni jutarnji koktel izbacuje otrove i čisti lice! (RECEPT)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs