Navikli smo da verujemo da jetrastrada isključivo kod onih koji zloupotrebljavaju alkohol ili lekove. Međutim, nakon 55. godine, čak i ljudi koji se trude da jedu "domaću i zdravu" hranu mogu se suočiti sa ozbiljnim problemima sa jetrom.

Zašto? Zato što postoje dve naizgled bezazlene namirnice koje godinama neprimetno preopterećuju jetru.

"Da sam ovo znala ranije, ne bih dobila dijagnozu!, priznaju mnoge žene starije od 60 godina.

Zašto je jetra posebno ranjiva posle 55. godine?

Ilustracija doktorke koja drži jetru u rakam
Foto: Shutterstock

Nakon menopauze, u organizmu žene dolazi do izraženih hormonskih promena:

  • metabolizam se usporava;
  • funkcija žučne kese slabi;
  • jetra sve teže obrađuje masti i toksine.

Statistika je zabrinjavajuća: čak 7 od 10 žena starijih od 55 godina ima masnu bolest jetre, ali za to najčešće saznaju slučajno – tokom rutinskih pregleda.

Jetra ne boli, ali šalje upozorenja

Iako ne izaziva bol, jetra vrlo jasno šalje signale da nešto nije u redu:

  • stalni umor bez jasnog razloga;
  • osećaj težine nakon obroka;
  • gorčina u ustima;
  • problemi sa kožom;
  • uporna težina u stomaku koja "ne prolazi".

Dve namirnice koje oštećuju jetru – čak i bez alkohola

shutterstock-1461952652.jpg
Foto: Shutterstock

1. Domaća peciva i hleb bez kvasca

Na prvi pogled deluju kao zdrava alternativa industrijskim proizvodima: pogačice, lavaš, hleb od kiselog testa, ražani hleb…

Međutim, svi ovi proizvodi predstavljaju izvor rafinisanih ugljenih hidrata – čak i kada ne sadrže dodat šećer.

Šta se tada dešava u organizmu?

  • ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu u krvi;
  • višak glukoze jetra pretvara u mast;
  • mast se vremenom taloži direktno u jetri, što dovodi do steatoze (masne jetre).
  • Rizik je naročito izražen:
  • kod niske fizičke aktivnosti;
  • prilikom uzimanja hormonskih terapija;
  • kod smanjene osetljivosti na insulin, što je česta pojava posle 50. godine.

Važno je zapamtiti: jetra ne pravi razliku između "domaćih kolača" i čistog šećera – oba se obrađuju po istoj metaboličkoj šemi.

untitled.jpg
Foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti

2. Kefir i fermentisani mlečni proizvodi uveče

Mnogi smatraju da je čaša kefira pred spavanje idealna zdrava navika. Međutim, upravo taj ritual može dodatno opteretiti jetru.

Razlozi su sledeći:

  • kefir sadrži laktozu – mlečni šećer koji jetra mora da preradi;
  • opterećenje pada na jetru i žučnu kesu u periodu kada bi trebalo da se odmaraju i regenerišu;
  • često su prisutni i skriveni šećeri.

Ako postoji zastoj žuči, problemi sa varenjem ili metabolizmom, kefir noću može usporiti oporavak jetre.

shutterstock-1718234752.jpg
Foto: Shutterstock

Kako prepoznati da je jetra preopterećena?

Jetra ne boli, ali daje jasne znake upozorenja:

  • buđenje između 3 i 5 sati ujutru;
  • težina u desnoj strani stomaka;
  • gorčina u ustima;
  • nadimanje;
  • osip ili crvenilo na licu;
  • razdražljivost i usporeno razmišljanje.

Ako primećujete najmanje 2–3 od ovih simptoma, vaša jetra verovatno traži pomoć.

Šta možete učiniti već sada?

Pokušajte da izbacite ove dve namirnice najmanje 10 dana.

Jednostavan plan:

  • izbacite peciva i kefir u večernjim satima;
  • svako jutro popijte čašu tople vode na prazan stomak;
  • tokom dana jedite kuvano i dinstano povrće, nemasne proteine i zelenilo;
  • krećite se najmanje 20–30 minuta dnevno;
  • po želji, i uz saglasnost lekara, možete dodati čičak, kurkumu ili artičoku.

Već nakon nedelju dana mnogi primećuju bolji san, nestanak gorčine u ustima i smanjenje kožnih problema.

Koje analize mogu proveriti stanje jetre?

Ukoliko sumnjate na problem, preporučuje se da uradite:

  • ALT i AST;
  • bilirubin (ukupni i direktni);
  • GGT;
  • alkalnu fosfatazu;
  • ultrazvuk jetre i žučne kese.

Obavezno se obratite lekaru ako:

  • osećate konstantan umor;
  • imate gorčinu u ustima ili osećaj težine;
  • laboratorijski nalazi su povišeni;
  • višak kilograma se teško smanjuje.

02:01
Milica Pavlovic o kritikama fanova nakon sto je odbila da otpeva bis Izvor: MONDO/Đorđe Milošević