Godine 1952, časopis Pageant objavio je intervju sa Merilin Monro, u kome je glumica otvoreno govorila o svojim prehrambenim navikama. Ono što je jela šokiralo je nutricioniste tog vremena, ali je objasnilo njenu poznatu figuru i neumornu energiju. Ispostavilo se da tajna lepote zvezde nije bila u strogim ograničenjima, već u iznenađujuće jednostavnoj i prirodnoj ishrani.

Merilin je težila 53-56 kilograma sa visinom od 166 centimetara i nikada nije bila na dijeti u modernom smislu te reči. Njen pristup ishrani bio je intuitivan - jela je šta je želela, ali je birala kvalitetne proizvode i nije se prejedala.

profimedia0015747154.jpg
Merilin je težila 53-56 kilograma sa visinom od 166 centimetara i nikada nije bila na dijeti Foto: Profimedia

  • Merilin doručak se sastojao od dva sirova jaja umućena u čaši mleka;
  • Za večeru je glumica preferirala meso ili džigericu sa šargarepom;
  • Nikada nisam jela prerađenu hranu ili brzu hranu, samo prirodne proizvode;
  • Pila sam malo alkohola i puno vode tokom dana;
  • Verovala je da je zadovoljstvo u hrani važnije od strogih pravila.

U istom tom intervjuu iz 1952. godine, Merilin je priznala: „Retko doručkujem, a kada doručkujem, to je veoma čudan obrok - dva sirova jaja umućena u čaši toplog mleka.“ Ovaj koktel bi popila u jednom gutljaju, kao lek.

Prema rečima glumice, njen trener joj je preporučio recept kada je počela da diže tegove. Sirova jaja je trebalo da obezbede mišićima proteine, a mleko - kalcijum za jake kosti. Zvuči čudno, ali sa stanovišta moderne dijetetike, ovo je gotovo idealan proteinski šejk.

Dva jaja sadrže oko 12 grama kompletnih proteina sa svim esencijalnim aminokiselinama. Mleko dodaje još 8 grama proteina plus kalcijum, vitamine B i zdrave masti. Ukupna kalorijska vrednost takvog doručka je samo 300 kalorija.

Sirova jaja nisu smatrana opasnim pedesetih godina prošlog veka — salmonela je bila retka. Danas, nutricionisti ne preporučuju jedenje sirovih jaja zbog rizika od infekcije, ali ih možete zameniti pasterizovanim ili ih jednostavno skuvati meko kuvana.

Žena uzima jaja
Merilin Monro doručkovala je dva sirova jaja umućena u čaši toplog mleka Foto: Shutterstock

Ručak je stvar slučaja

Merilin je retko ručala kod kuće. Ako je bila na setu, jela je ono što joj je ponuđeno u studijskoj kafeteriji - obično salatu sa piletinom ili ribom. Kod kuće je možda grickala voće, orašaste plodove ili jogurt.

Savremenici se sećaju da glumica nikada nije bila opsednuta hranom. Mogla je da zaboravi da ruča, zanesena poslom ili čitanjem. To objašnjava njenu vitkost - sa takvim režimom je teško prejesti se.

Merilinina omiljena užina, sećaju se prijatelji, bile su jabuke sa puterom od kikirikija. Jednostavna, ali uravnotežena kombinacija ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti koja vas dugo drži sitim.

Večera: meso i povrće

„Za večeru svratim kod mesara i kupim biftek, kotlet ili džigericu, u zavisnosti od raspoloženja. Kuvam ga na malom električnom šporetu u svom stanu. Obično jedem meso sa pet ili šest sirovih šargarepa - i to je to“, rekla je Merilin u jednom intervjuu.

Sirova šargarepa je bila njena opsesija. Glumica je iskreno verovala da šargarepa poboljšava vid i tonus kože. Sa naučne tačke gledišta, bila je u pravu - beta-karoten u šargarepi je zaista dobar za oči i daje koži blago zlatnu nijansu.

Merilin je posebno često jela džigericu, smatrajući je „superhranom“. I opet je bila u pravu - džigerica sadrži rekordnu količinu gvožđa, vitamina A, B12 i folne kiseline. Idealan proizvod za žene sklone anemiji.

Kupovala je bifteke u mesari gde su znali njene preferencije. Uvek je sama birala meso, preferirajući mermernu govedinu, srednje pečenu.

shutterstock-564129100.jpg
Meso je jela skoro svaki dan Foto: Shutterstock

Pedesetih godina 20. veka, Amerika je doživljavala bum prerađene hrane - konzervirane hrane, zamrznutih večera, gotovih jela. Merilin je ignorisala ove inovacije, kupujući samo svežu hranu.

„Ne razumem zašto bi trebalo da jedeš nešto iz konzerve kada možeš da kupiš sveže“, rekla je glumica. Kupovala je povrće na pijaci, meso od proverenih mesara, a mleko samo od lokalnih farmera.

Kuvala je sama, iako nije imala kulinarskog talenta. Jelovnik je bio jednostavan: prženo meso, sirovo povrće, voće. Bez komplikovanih sosova ili priloga.

Retko je čak jela i hleb, više volela je da ugljene hidrate dobija iz voća i povrća. Slatkiše je kupovala u pekari samo u posebnim prilikama - rođendanima ili praznicima.

Ona je živela u eri kada se Koka-kola smatrala normalnim pićem za svakodnevnu konzumaciju, ali Merilin je pila uglavnom vodu. Nosila je termos sa vodom i pila je najmanje osam čaša dnevno.

Alkohol je pila umereno i samo u društvu. Volela je suvi šampanjac i ponekad je sebi dozvolila čašu crnog vina. Izbegavala je koktele sa puno šećera.

Pila je crnu kafu, bez šećera ali više je volela zeleni čaj, koji je u to vreme bio egzotičan u Americi. Prema glasinama, specijalno za nju su joj dopremali iz specijalizovane kineske prodavnice.

profimedia0338665818.jpg
Pila je vodu, crnu kafu i zeleni čaj, a on alkohola samo šampanjac i crno vino Foto: Profimedia

Merilin je takođe bila jedna od prvih zvezda koja je uzimala vitamine. U njenom ormariću za lekove uvek su bili vitamini A, C, E i gvožđe. Uzimala ih je po savetu lekara koji je primetio glumičinu sklonost ka anemiji.

Posebnu pažnju je obraćala na vitamin E, smatrajući ga vitaminom lepote. Savremena nauka potvrđuje njegove koristi za kožu - štiti od slobodnih radikala i usporava starenje.

Kalcijum je dobijala uglavnom iz mlečnih proizvoda, ali ga je ponekad uzimala u tabletama. Jake kosti su bile važne za glumicu, koja je često nosila visoke potpetice i mnogo se kretala na setu.

Fizička aktivnost i ishrana

Merilin je bila jedna od prvih holivudskih zvezda koja je počela da se bavi treningom snage. Išla je u teretanu tri puta nedeljno, radeći sa tegovima i trakama za otpor.

„Ljudi misle da sam prirodno oblinasta. Zapravo vredno radim na svom telu“, priznala je glumica u jednom intervjuu. Treninzi su zahtevali dodatne proteine, pa otuda i čudan doručak od sirovih jaja.

Posle treninga, uvek sam jela nešto bogato proteinima - sveži sir, ribu ili meso. Bolje sam razumela vezu između fizičke aktivnosti i ishrane od mnogih modernih fitnes entuzijasta.

merilin-monro.jpg
Merilin je bila jedna od prvih holivudskih zvezda koja je počela da se bavi treningom snage Foto: Profimedia

S druge strane rođaci se sećaju da je Merilin tokom perioda stresa mogla potpuno da odbije hranu ili, naprotiv, da jede sladoled direktno iz pakovanja. Emocionalne promene su se odražavale na njeno ponašanje u ishrani.

Tokom srećnih perioda svog života, glumica je jela intuitivno i pravilno. Kada je bila depresivna, mogla je danima da ne dodirne hranu ili da jede samo slatkiše. To objašnjava fluktuacije u njenoj težini tokom različitih perioda njene karijere.

Prijatelji kažu da je Merilin često kuvala za druge, ali je sama malo jela. Uživala je u procesu kuvanja, a ne u jelu.

Omiljena jela i restorani

Kada je Merilin ručala u restoranima, više je volela jednostavna jela: biftek sa povrćem, prženu ribu, Cezar salatu. Izbegavala je složene sosove i egzotične sastojke.

Njen omiljeni restoran bio je Čejzens u Beverli Hilsu, gde su joj pripremali posebnu salatu bez dresinga - glumica ju je samo prelila limunovim sokom. Tamo je naručivala i svoj omiljeni čili - jedino ljuto jelo u njenoj ishrani.

Prema rečima konobara, Merilin nikada nije pojela sve svoje porcije. Jela je sporo, mnogo je pričala i često je ostavljala pola tanjira.

merilin-monro.jpg
Jela je sporo, mnogo je pričala i često je ostavljala pola tanjira Foto: Profimedia

Suprotno popularnim mitovima, Merilin nije živela samo na salatama i nije gladovala. Njena ishrana je sadržala dovoljno kalorija za aktivan život, ali su proizvodi bili visokog kvaliteta i prirodni.

Još jedan mit je da je glumica jela mnogo slatkiša. U stvari, deserti su bili redak izuzetak. Svoju želju za slatkišima zadovoljavala je voćem, posebno breskvama i jagodama.

Neki biografi tvrde da je Merilin bila vegetarijanka. To nije istina - jela je meso skoro svaki dan, preferirajući govedinu i džigericu.

Iz perspektive moderne dijetetike, Merilinina ishrana je bila prilično uravnotežena. Dovoljno proteina, malo prerađene hrane, puno vode, umerene porcije.

Problemi su bili neredovni obroci i emocionalna zavisnost od hrane. Ali za svoje vreme, njen pristup je bio progresivan - naglasak na prirodnim proizvodima i fizičkoj aktivnosti.

Danas bi nutricionisti odobrili većinu njenih prehrambenih navika, s tim da bi se samo ispravila neredovnost obroka, a sirova jaja zamenila bezbednim alternativama.