Mogu da budu fatalne

5 najgorih dijeta koje treba da izbegavate: Ne ugrožavajte svoje zdravlje!

Brze dete lako nas zavedu obećanjima o brzom gubitku viška kilograma, ali retko su drastične dijete razumne, a kamo li zdrave
Lepi & Zdravi
16:20h
5 najgorih dijeta koje treba da izbegavate: Ne ugrožavajte svoje zdravlje!
Foto: Thinkstock

Svi su uvek u potrazi za brzim i jednostavnim načinom mršavljenja. Brze dete lako nas zavedu obećanjima brzog gubitka viška kilograma, ali retko su drastične dijete razumne, a kamo li zdrave. Predstavljamo vam pet dijeta koje su rangirane od izvedivih do ekstremnih.

1. Dijeta s grejpfrutom

Potiče iz 1930-ih godina i još uvek je popularna. Pravilo je jednostavno: ako pojedete grejpfrut pre svakog obroka, pijete puno vode, izbacite ugljene hidrate i jedete lagane belančevine, trošićete više masti.

Ljubitelji ove dijete tvrde da ako izdržite 10 dana, možete da smršate do pet kilograma. A to bi moglo da bude i istinito, tvrdi doktorka Erin Palinski-Vejd i dodaje: "Ova dijeta bi uglavnom mogla da uspe zbog diuretskog delovanja grejpfruta. Takođe, ova voćka je savršena opcija ako želite nešto zasitno, a s malo kalorija."

Za 6 dana do duplo tanjeg struka: 6 trikova pomoću kojih ćete opet da uskočite u omiljenu garderobu!

2. Dijeta s parazitima

Dijeta samo za najodvažnije popularna je od početka 20. veka. Hrabri bi popili tablete s larvama parazita, koji bi zatim rasli unutar creva i konzumirali hranu sve dok osoba ne bi postigla željenu težinu. Zatim bi osoba mogla da se reši parazita uzimajući tablete protiv njih.

"Reč je o izuzetno opasnoj dijeti koja bi mogla da bude i smrtonosna. Ne samo da ona uzrokuje nedostatak hranjivih materija, nego može da dođe i do doživotnih komplikacija, a i osoba bi povratila natrag sve kilograme nakon uklanjanja parazita iz organizma", napominje doktorka Palinski-Vejd.

3. Veliko čišćenje

Veliko čišćenje je dijeta Stenlija Barouza, a njoj su se podvrgavale i mnoge poznate osobe koje se kunu u njenu efikasnost, zato što je jednostavna i brza. Budući da se ovaj eliksir sastoji samo od vode, soka od limuna, crvene paprike i javorovog sirupa, izgubićete nekoliko kilograma u obliku nataložene tečnosti, ali ne zadugo, tvrdi nutricionistkinja Alis Levin i objašnjava: "Verovatno ćete vratiti svu težinu kada nastavite da jedete čvrstu hranu. Takođe biste u budućnosti mogli da teže mršavite, budući da ovakve niskokalorične dijete mogu da uzrokuju gubitak mišićne mase i da uspore metabolizam."

Smršajte pomoću 7 caka bez gladovanja: Zamenom namirnica do kilograma manje nedeljno!

4. Dijeta s hranom za bebe

Ideja ove dijete jeste da zamenite doručak i ručak malim porcijama kašaste hrane, a zatim večerate niskokaloričan obrok. Ako odaberete da nećete da jedete ništa drugo osim malih količina kašaste hrane, verovatno ćete da smršate isto kao da ste jeli male porcije bilo koje hrane.

To znači da činjenica da je hrana u kašastom obliku ne drži vodu, nego se samo odričete uživanja u normalno spemljenjoj hrani, te dugoročno nećete postići željeni cilj. Jednostavnije bi bilo da povećate unos voća i povrća, kako biste smanjili unos natrijuma u organizam.

5. Dijeta uspavane lepotice

Nakon što je spomenuta u poznatoj knjizi iz 1960-ih, "Dolina lutkica", a navodno ju je voleo i Elvis Prisli, ova dijeta prerasla je u famu koja nema veze s pameću. Naime, sve što bi trebalo da radite jeste da se toliko nadrogirate lekovima, da prespavate nekoliko dana i probudite se mršaviji.

To je jednostavno izgladnjivanje s nuspojavom u obliku atrofije mišića, tvrdi Palinski-Vejd:

"Ne samo da će nejedenje i nepijenje danima usporiti vaš metabolizam i uzrokovati dehidrataciju, nego i šteta koju ćete naneti svim svojim organima uzimanjem toliko lekova možete da bude fatalna!"

Najbolji način da smršate u 2015. godini: Daš dijeta peti put zaredom proglašena za najbolju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs