Stručnjaci u Velikoj Britaniji upozoravaju da se možete razboleti nakon konzumiranja neoprane salate koja je kontaminirana bakterijama.

Nova studija je otkrila da čak 17 odsto osoba zanemaruje temeljno pranje salate, čime značajno povisuju rizik za infekciju potencijalno smrtonosnim bakterijama poput listerije, koja može biti i fatalna, uzrokuje visoku telesnu temperaturu, opštu slabost i proliv. U nekim slučajevima može dovesti i do razvoja smrtonosnih stanja poput meningitisa ili sepse.

Ako se prisetimo kako je inače peremo, lako je zaključiti da se to uglavnom svodi na neko kratko ispiranje pod mlazom vode. A to nije dovoljno, kažu stručnjaci.

shutterstock-249162988.jpg
Foto: Shutterstock

 Bazen patogena na listovima

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da je važno podići svest o tome koje se sve bakterije mogu kriti u salati, čak i onoj zapakovanoj sa oznakom na ambalaži da je oprana, da bi se trovanja hranom svela na minimum.

- Listovi salate su čest izvor patogena, uključujući norovirus, hepatitis A, salmonelu, ešerihiju koli i već pomenutu listeriju. Salata praktično postaje kontaminirana na svakom koraku proizvodnog procesa, od kontakta s tlom i vodom, preko rukovanja povrćem, do kontakta sa opremom ili skladištenja - ističe dr Debora Li.

Ona upozorava da sve povrće, a naročito salatu, uključujući i onu koja je već oprana, treba dobro oprati pre konzumiranja mešavinom vode i sirćeta, a onda je dobro isprati pod mlazom čiste vode. To smatra ključnim korakom u pripremi hrane da bi se smanjila pojava upale sluznice želuca i creva, poznate i kao stomačni grip ili crevna viroza.

Oprano ne znači da je bez bakterija

Spomenuto istraživanje je analiziralo navike pranja salate i otkrilo da je 60 odsto ljudi svesno da neoprana salata može biti uzrok trovanja, dok je 64 odsto onih koji su priznali da ne peru salatu reklo da su mislili da to nije potrebno. Skoro osam odsto ispitanika reklo je da koristi samo zapakovanu salatu sa oznakom da je već oprana, ali dr Li ističe da to što na ambalaži piše da je salata oprana i spremna za jelo ne znači da na njoj nema buđi i bakterija.

OPRANO NE ZNACI DA JE BEZ BAKTERIJA  stock-photo-hand-holding-a-bag-of-fresh-mixed-salad-in-a-supermarket-reading-the-nutritional-information-label-2615049053.jpg
Foto: La Huertina De Toni/Shutterstock

Ne izgleda pokvareno, ali...

Važno je naglasiti da hrana koja je kontaminirana bakterijama ne mora da izgleda pokvareno ni da ima loš miris, ali i dalje može da uzrokuje ozbiljnu infekciju. Za mnoge ljude trovanje listerijom slično je gripu, jer uzrokuje visoku temperaturu, bol u mišićima, drhtavicu, mučninu i povraćanje. Simptomi se obično povlače nakon nekoliko dana.

- Zato je veoma važno oprati čak i onu već opranu salatu jer time povećavate izglede da su uklonjeni i eventualno preostali patogeni. Za još bolje rezultate pranja uvek osušite listove salate papirnim ubrusom pre konzumiranja jer vlaga na njima može da podstakne razmnožavanje bakterija i buđi - savetuje dr. Li.