Mršavljenje ne mora da znači gladovanje i odricanje od ukusa – naprotiv, pravi izbor doručka može da bude ključ za topljenje viška kilograma. Doručak je najvažniji obrok dana jer pokreće metabolizam, reguliše nivo šećera u krvi i utiče na to koliko ćemo jesti kasnije tokom dana. Kada kombinujemo prave namirnice – bogate proteinima, zdravim mastima i vlaknima – ne samo da duže ostajemo siti, već i podstičemo telo da efikasnije sagoreva masti.

Donosimo vam doručak koji ne samo da je ukusan i brz za pripremu, već i pomaže u topljenju kilograma na potpuno prirodan način.

Zeleni proteinski doručak (obrok za topljenje masti)

salata-od-jaja.jpg
Foto: Profimedia/Ilustracija

Sastojci:

  • 2 kuvana jaja (ili 1 celo + 2 belanca ako želite manje kalorija)
  • ½ avokada
  • 1 šaka rukole ili spanaća (sveže ili kratko proprženo)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • Prstohvat soli i bibera
  • Po želji: kašika lanenog semena ili čia semena

 Priprema:

Jaja skuvajte i isecite na kolutove. Avokado izgnječite viljuškom, dodajte limun, so i biber. Na tanjir stavite rukolu, preko nje stavite jaja i avokado. Prelijte maslinovim uljem i, po želji, pospite semenkama. Sve lagano promešajte i doručak je gotov za 5 minuta!

stock-photo-a-woman-is-blanching-or-cooking-spinach-in-a-pot-on-a-stove-she-is-holding-a-basket-of-spinach-in-2485989239.jpg
Foto: Shuterstock, m.dipo/Shutterstock

Zašto ovaj doručak topi kilograme:

  • Visok u proteinima (jaja)
    – Proteini povećavaju osećaj sitosti i smanjuju potrebu za grickalicama tokom dana. Takođe ubrzavaju metabolizam jer telo troši više energije za njihovu obradu (termogeni efekat).
  • Zdrave masti (avokado + maslinovo ulje)
    – Održavaju stabilan nivo šećera u krvi, što sprečava napade gladi i želju za slatkišima.
  • Vlakna (zeleno povrće + seme)
    – Čiste creva, poboljšavaju varenje i pomažu telu da bolje sagoreva masti.
  • Nema praznih kalorija ni rafinisanih ugljenih hidrata
    – Izostavljanje hleba, peciva i šećera sprečava nagle skokove insulina, hormona koji podstiče skladištenje masti.

Najbolje je da ovaj doručak pojedete u prvih 30–60 minuta nakon buđenja, uz čašu mlake vode s limunom.

00:28
Reept za sardinijsku pitu sa paradajzom idealna za doručak  Izvor: Instagram/cosatipreparopercena