Mnogima se doručak zasniva na kašama, međutim, u moru raznih teško je odlučiti koja je najbolja.
Endokrinolog Natalija Lazurenko rekla je da su najkorisnije žitarice za pravljenje kaše heljda, divlji pirinač, biserni ječam.
Prema rečima stručnjaka, ove žitarice se mogu nazvati najkorisnijim, jer sadrže veliki broj vitamina i mikroelemenata, kao i mnogo vlakana.
"Telo dobija neophodne mikroelemente i vitamine kada jede, ali istovremeno troši energiju na varenje hrane", objasnila je doktorka.
Natalija Lazurenko je dodala da kašice sadrže i mnogo vitamina B, koji zauzvrat pomažu u poboljšanju metabolizma, održavanju stabilnog nivoa dobrog holesterola i osiguravaju nesmetano funkcionisanje organizma. Osim toga, vitamini B su važni za borbu protiv stresa, raznih virusa i prenošenje nesparenih impulsa centralnog nervnog sistema.
Kaše sadrže i vlakna, koja su hranljivi medijum za crevnu mikrobiotu, čime se stimuliše njen rad.
"Takve žitarice ne samo da zasićuju osobu ugljenim hidratima, koji su energetski resurs, već i ne dozvoljavaju da se nivo glukoze i insulina u krvi brzo podigne", tvrdi ona.
Najbolje vreme za jelo je prva polovina dana, odnosno doručak.
"Ovaj doručak je zasitan obrok koji vas neće ostaviti gladnim dugo vremena. A da biste izvukli najveću korist od ovih žitarica, možete dodati biljno ulje i povrće ili pečurke bez skroba ", savetovala je doktorka.