Meso je neizostavna namirnica iz jelovnika, ali se danas nikada više nije pričalo o štetnosti ove namirnice! Naime, našim precima je služilo da ojača organizam i podari im energiju, a sada mnogi stručnjaci smatraju da određene vrste donose telu više štete, nego što  koriste, posebno zbog modernog načina uzgoja stoke. 

Poznato je da je meso bogato proteinima koji su neophodni za organizam, pa je, na primer, piletina čest izbor čak i kada želimo da smršamo Brojno lekari preporučuju da se smanji unos crvenog, ali i prerađenog mesa.

Postoje četiri vrste mesa koje bi trebalo izbaciti iz ishrane:

1. Biftek (steak)
Klasični „ribeye“ biftek sadrži 11 grama zasićenih masti i 1 gram trans-masti po porciji od 115 grama, dok „file mignon“ ima 10 grama zasićenih masti na istu količinu.

shutterstock-145996466.jpg
Foto: Shutterstock

Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih nutrijenata poput gvožđa i proteina, prekomerna konzumacija, naročito masnijih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Lekarka Kezia Joy navodi da masni komadi crvenog mesa (poput bifteka) mogu izazvati upale u telu, kao i gojenje, ako se jedu često.

Oni su bogati zasićenim mastima, koje povećavaju nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinose razvoju bolesti srca.

2. Jagnjetina
Iako mnogi ne mogu da zamisle proslavu bez jagnjetine, ni ona ne spada u zdrave opcije. Sadrži oko 11 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama, dok jagnjeća plećka i kotleti sadrže oko 9 grama masti po istoj porciji.

shutterstock-391420741.jpg
Foto: Shutterstock

Jagnjetina je takođe crveno meso, koje se preporučuje konzumirati najviše jednom nedeljno, posebno ako imate povišen holesterol ili porodičnu istoriju kardiovaskularnih bolesti. Ako spadate u tu grupu, preporučuje se potpuno izbacivanje jagnjetine iz ishrane.

3. Svinjska rebra
Ukusna su i mnogima omiljena, ali su toliko masna da se to vidi i golim okom. Porcija od 115 grama svinjskih rebara sadrži čak 13 grama zasićenih masti.

shutterstock-567496813.jpg
Foto: Shutterstock

4. Kobasice
Prerađevine od mesa se skoro uvek nalaze na listama najnezdravijih namirnica. Sušena kobasica sadrži 6 grama zasićenih masti po porciji od 50 grama, kao i između 350 i 500 miligrama natrijuma (soli).

shutterstock-2034034181.jpg
Foto: Shutterstock

Kobasice, slanina, viršle i suhomesnati proizvodi koji su sušeni, dimljeni ili soljeni često sadrže visok nivo zasićenih masti, kao i aditive poput nitrata, koji mogu doprineti razvoju upala. Prerađeno meso takođe ima visok sadržaj kalorija i soli, što može dovesti do gojenja i povišenog krvnog pritiska“, izjavila je dr Joy, a prenosi Klix.

Koje meso je najbolji izbor?
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je tokom ranijeg gostovanja u programu Prve televizije istakao:

„Svakog dana treba pojesti komad mesa za ručak, može i soja, ali ja soju ne volim. Najkvalitetnije meso? Kada uđete u američku mesaru, najviše se traži govedina. Ne teletina, ne junetina. Zašto? Veoma je crvena, a to govori o visokom sadržaju gvožđa, a gde ima gvožđa, ima i cinka“, rekao je.

„Kada uzmete komad govedine, često u njemu ima i beličaste masnoće — ona je zdrava, ima vitamin D. Govedina je i jeftina i daleko bolja od svinjetine. Od svinje jedite samo but, a kada je sušena, jedite samo crveni deo“, dodao je lekar.

Koje meso bi trebalo izbegavati?
Iako je meso često neophodan izvor proteina, neke vrste bi trebalo izbegavati zbog visokog sadržaja masti. One mogu povećati nivo lošeg (LDL) holesterola, što može dovesti do začepljenja krvnih sudova i bolesti srca.