Prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, detaljno je objasnio šta sve stvara holesterol u organizmu, kao i koji nivo nivo masnoće je normalan. Posebno se osvrnuo na to šta znači kada nam je brz metabolizam, a kada su česte stolice, zapravo, znak da na šte telo ne vari hranu kako treba.

– Detoksikacija je danas modni hir. Protivnik sam te mode u smislu "tri dana sam na detoksu" ili "tri dana postim". Detoksikacija mora da bude sistem. Kada smo se intoksikovali, znači da smo poremetili ravnotežu, a vrlo je važna stvar kako je došlo do poremećaja: hrana nije svarena. Kad je ne probavljamo na pravi način, ta hrana je podložna delovanju bakterija, gljivica... Mikrobi vole prljavu okolinu. Nije poenta u tome da mi smišljamo lekove, nego je poenta u tome da našu okolinu učinimo takvom da im se ne sviđa – objašnjava dr Dejan Čubrilo i ističe šta je uspešna detoksikacjia:

dejan-cubrilo.jpg
Foto: Printscreen/yotube

Uspešna detoksikacija znači da podignemo creva iz minus faze da počnu da rade. To znači barem jedna stolica dnevno, ali samo jedna stolica je mera. Metabolizam je fabrika u kojoj se stvara energija iz onoga što uđe u vaše telo – to je brz metabolizam, a ne ono kad stalno trčite u WC. Ako imate više stolica dnevno to nije brz metabolizam nego znak da vaše telo ne vari hranu kako treba. Jedna urma, ne pet, jedna urma, jedna smokva – to je doslovno buldožer i bager za čišćenje creva. Urmu ili smokvu namočite u vodu i pojedite pre spavanja. Jedna smokva sat vremena pre spavanja će vas smiriti, a onda će vam pročistiti creva i žuč i dobićete energiju gde će se hraniti vaše ćelije – savetuje doktor Čubrilo.

Objasnio je koje sve probleme može prouzrokovati povišen nivo insulina.

– Ako imate masnu jetru, automatski imate povišenu visinu insulina. Ako imate povišen insulin, on će sigurno stvarati masnoću u jetri – to joj je posao. Ne dobijate holesterol iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape i pljeskavice, stvorićete probavni poremećaj, a povišena visina insulina biće ta koja će podstaći stvaranje holesterola u jetri. Svako s povišenim holesterolom ima i povišeni insulin" – ispričao je doktor Čubrilo.

screenshot-20241114-191136.jpg
Foto: Printskrin@RTS Ordinacija - Zvanični kanal/YouTube

Potom se osvrnuo na rast holesterola u organizmu.

– Nikakav holesterol koji je ispod 6 ne tumačim kao tragediju. Onda savetujem pacijentima da ne podstiču stvaranje holesterola. Počnite s nekim antioksidansima, a to nisu tablete, nego 5 do 6 malih porcija od 50 ili 100 grama nečega što nazivamo antioksidansima, a to je voće i povrće u malim dozama. Holesterol snižavaju biljke... Ne jedemo šećer, pazimo koliko jedemo i u kojim količinama i ne opterećujemo pankreas masnoćama. Samo malo stavite da zamiriše, ništa više od toga -  kaže dr Čubrilo i dodaje:

- Sokovi za detoks, napici od ceđenog voća –napravljeni u blenderu, na brzinu, pročišćeni... Niko vam ne kaže da će vam, kad ih popijete, skok insulina biti toliki kao da ste na testu opterećenja glukozom. Konzumacija takvog soka blokiraće topljenje masti, jetra će stvarati holesterol i dobićete dodatne masnoće. Ovako napravljene sokove ne možete uzimati u takvoj dozi. Nisam za sokove, oni moraju biti s vlaknima, sa semenkama, da se smiri odgovor pankreasa. Umesto soka, možete pojesti sve što ste planirali da iscedite – tvrdi dr Čubrilo.

Istakao je kako je najbolje jesti mesto ukoliko želimo da detoksikujemo organizam, kao i da sprečimo stvaranje masti.
– Masnoća je zabranjena. Sve se kuva i nema maslinovog ulja, nema badema, nema lešnika. Ako je jetra intoksikovana, puna je otrova, onda ne smete tu jetru opteretiti. Morate je pustiti da se oporavi. To znači da se jetra ne može oporaviti. Ako morate da jedete meso, jedite meso kuvano u vodi, kasnije dodajte povrće i to pojedite. U potpunosti izbacite jaja dok se detoksifikujete. Odbacujemo mleko u svim procesima. Svi stariji od 30 godina ne bi trebalo da piju mleko. Mlečni proizvodi su jako teško svarljivi – zaključio je.