Ruski doktor Ivan Pavlovič Neumivakin bio je jedna od glavnih u timu koji je osmislio medicinske sisteme sovjetskog svemirskog programa, pružajući tako astronautima mogućnost da ostanu zdravi u ekstremnim uslovima. Uvek je naglašavao da je telo savršena mašina, samo ako mu dozvolimo da radi kako je i predviđeno. Isticao je da ćemo dobro zdravlje održati, ako se okrenemo prirodnim izvorima.
5 najvažnijih stvari koje je govorio dr Neumivakin o ishrani i načinu na koji pijemo vodu:
1. Ne bi trebalo piti čaj, kafu ili vodu posle jela
Neumivakin je insistirao na ideji da nikako ne treba piti tečnost posle jela, tvrdeći da to razblažuje hlorovodoničnu kiselinu u želucu - istu kiselinu koja je odgovorna za razlaganje hrane.
Plastično objašnjeno to bi značilo da je vaš stomak pripremio dovoljno kiseline da svari komad mesa, ali onda vi popijete vodu, čaj ili kafu i razblažujete ovu kiselinu. Rezultat je slabo svarena hrana koja vremenom može da se pretvori u toksine, a vremenom, ta nesvarena hrana, dovodi do umora, nadimanja, pa čak i hroničnih bolesti.
"Hrana može da vas nahrani ili otruje. Izbor je na vama. Svi predstavljamo energetski sistem, živu mašinu. Ako sebe zamislimo kao mašinu koja melje hranu, usta su naš sistem za mlevenje. Hranu ne treba gutati, već je temeljno žvakati, praktično piti", pojasnio je ovaj stručnjak.
2. Prejedanjem sami možemo da izazovemo bolest
Neumivakin je verovao da većina nas jede mnogo više nego što nam je potrebno. On je procenio da ljudi konzumiraju četiri do pet puta više hrane nego što je potrebno za održavanje života. Višak kalorija ne samo da povećava naše kilograme, one preopterećuju naše organe.
"Jedemo četiri do pet puta više nego što nam je potrebno da ostanemo zdravi. Višak hrane, ona koja nam ne treba, postaje posao za doktore, mogući početak vaše bolesti. Ako ne danas, onda sutra", rekao je svojevremeno Neumivakin.
Rešenje problema leži u pažljivoj ishrani baziranoj na tri važna pravila:
- Žvaćite temeljno: Varenje počinje u ustima. Pravilno žvakanje omogućava enzimima da počnu da razgrađuju hranu pre nego što stigne u stomak.
- Jedite zbog energije, a ne zbog emocija: Zapitajte se: "Da li sam gladan, ili mi je samo dosadno, pod stresom sam ili umoran?" Uvek prvo popijte vodu kako biste bili sigurni da ste gladni, često je reč samo o osećaju žeđi.
- Slušajte svoje telo: Prestanite da jedete kada ste siti, nemojte se najedati. Prejedanje preopterećuje telo.
3. Pijemo premalo čiste, obične vode
Voda je zauzimala centralno mesto u Neumivakinovoj filozofiji. On ju je video ne samo kao sredstvo za utaživanje žeđi, već kao najčistiji oblik životne energije. Za razliku od kafe, čaja ili kisele vode, čista voda hidrira i uklanja toksine.
Evo njegovih jednostavnih pravila za konzumiranje vode:
- Pijte vodu pre jela: Popijte jednu do dve čaše vode oko 30 minuta pre jela. Ovo pomaže da se stomak pripremi za varenje hrane i sprečava prejedanje.
- Pijte polako: Voda, ispijana u velikim gutljajima, puni telo, ali kada se ispija polako i u manjim količinama bolje se apsorbuje.
4. Skrivene opasnosti "prljavih" pića
Neumivakin je upozorio da većina pića koja u sebi imaju bilo kakve veštačke dodatke, bilo da su zaslađeni, sa kofeionom, ili gazirani, "umaraju" telo jer zahtevaju povećanu potrošnju energiju kako bi se telo očistilo posle njihovog konzumiranja.
"Kada je telo prinuđeno da troši svoju ograničenu energiju na čišćenje toksina, malo toga mu ostaje za važne funkcije kao što su, na primer, jačanje imunog sistema. Zato obična voda treba da bude vaše glavno piće. Što je gorivo jednostavnije, to bolje radi motor", savetovao je Neumivakin, prenosi Žena.
5. Ključna veza između vode i vašeg mozga
Naime, čuveni doktor je objasnio da mozak, kao organ koji najviše zavisi od vode, prvi oseća posledice dehidratacije. Simptomi kao što su razdražljivost, migrene i loša koncentracija često su povezani sa nedostatkom vode.
Slađa i Đani o Novogodišnjim odlukama i ko dobija bolje poklone: