Japanke ne vole da prže nešto na ulju, već više vole kuvanu hranu ili sirovu. Umerene porcije takođe omogućavaju ženama iz Japana da kontrolišu svoj unos kalorija. Za japanskim stolom je veća verovatnoća da ćete dobiti 10 malih jela, a ne jedno veliko. Dakle, ako polako isprobavate porciju za porcijom, verovatno ćete jesti lagano, a samim tim i svesnije.
Pirinač i riba
Japanska dijeta se zasniva na ribi i pirinču - idealnoj kombinaciji masti i ugljenih hidrata. Pirinač vas puni energijom i pomaže da zamenite naš uobičajeni hleb složenim ugljenim hidratima. A riba dopunjuje ishranu proteinima i zdravim mastima (na primer, omega-3 za sjajnu kosu i glatku kožu).
Japanci poklanjaju veliku pažnju osećaju sitosti i u njihovoj kulturi nije uobičajeno da se prejedaju do sitosti. Čak imaju i pravilo, koje kaže: "jedi dok se ne napuniš 80% svog stomaka, a potom stani."
Odličan spoj su fermentisani proizvodi od soje kao što su tofu i miso. Ako ih dodate u jela, moći ćete brže da se „zasitite“ hrane, što znači da ćete jesti mnogo manje nego ranije.
Morske alge
Japanke takođe često jedu vakame (morske alge iz Tihog okeana), koje se smatraju superhranom. I sve zato što vakame nije samo niskokalorična užina, već i proizvod koji pomaže u ubrzavanju metabolizma. Možete ga dodati u salate ili miso supu.
Kako i šta jedu Korejke?
Japanke i Korejke započinju dan obilnim doručkom. Obično uključuje pirinač, miso supu i soju.
Desetine tradicionalnih jela sa povrćem su glavni spas Korejki. Na primer, najpoznatije njihovo jelo se sastoji od pirinča sa mesom i sirovog jajeta i čitavog kompleta raznog povrća: šargarepa, krastavac, alge, spanać, sojine klice, pečurke...
Još jedna tajna je svakodnevno jedenje kimčija. Ovo je ljuti kiseli kupus koji je bogat vitaminima i probioticima. Prema korejskim legendama , upravo ovaj sastojak pomaže korejkama da održe mladost.
Biljni čajevi
Za razliku od Kineskinja ili Japanki, Korejke preferiraju biljne čajeve od aralije, nane i listova duda. Najpopularniji je čaj od heljde (često se prodaje kao „čaj sa ukusom čokolade“). A ako nema biljnog čaja, onda neki ljudi piju zeleni čaj sa smeđim pirinčem. Takođe se smatra antioksidativnim pićem za održavanje lepote.