Obratite pažnju

Tri alarmantna znaka da ste dehidrirali: Već sad posegnite za čašom vode!

Greg Džastis, fiziolog u AYC fitnes centru u Kanzas Sitiju, otkriva koja su tri glavna pokazatelja da je vašem organizmu hitno potrebna voda
Lepi & Zdravi
22:34h Autor:
Tri alarmantna znaka da ste dehidrirali: Već sad posegnite za čašom vode!
Foto: Shutterstock

Kada pitate bilo kog fitnes instruktora koja je glavna prepreka uspešnog treninga, reći će vam isto - dehidratacija. Ljudi često nisu ni svesni kada dospeju u takvo stanje, odnosno kada je njihovom organizmu preko potrebna voda.

Greg Džastis, fiziolog u AYC fitnes centru u Kanzas Sitiju i autor knjige Mind Your Own Fitness, za portal Woman's Health otkriva tri glavna pokazatelja da ste dehidrirali.

OVDE saznajte šta se dešava telu ako ne pijete dovoljno vode.

1. Imate glavobolje

Vaše telo tokom dana konstantno gubi tečnost, što znači da tako gubite i bitne soli kao što su natrijum i kalijum, koje su njoj nalaze. Taj gubitak soli zapravo direktno utiče na promenu hemijskog sastava vaše krvi. S druge strane, vaš mozak je preosetljiv na te promene, što doprinosi pojavi glavobolje. Glavobolje zavise od toga koliko vode gubite.

"Što više vode gubite, to se smanjuje zapremina krvi, što izaziva manji protok kiseonika do mozga", objašnjava Džastis. "To dovodi do širenja krvnih sudova, što opet pogoršava glavobolju".

Koje su najbolje vežbe za mozak i oštrinu uma, saznajte OVDE.

2. Vaša mokraća je izrazito žute boje

Urin je odličan pokazatelj nivoa hidratacije u organizmu. Kada ste dehidrirali, vaši bubrezi oslobađaju više koncentrovanog urina.

"Kada pijete dovoljno tečnosti, "otpad" se lako i efikasno izbacuje iz organizma", kaže Džastis. Međutim, kada organizmu fali vode, "otpad" se teže izbacuje, te se zadržava u organizmu.

OVDE saznajte kako da na prirodan način sprečite i izlečite upalu mokraćne bešike.

3. Patite od konstipacije (zatvora)

Razlog je sličan prethodnom. Voda pomaže da izbacite toksine iz organizma kroz debelo crevo.

"Ako ste dehidrirali, organizam nema dovoljno vode koja će pomoći izbacivanju "otpada" od hrane", objašnjava Džastis. Zbog toga dolazi do zatvora.

OVDE saznajte koji znakovi ukazuju da vam je hitno potrebna detoksikacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs