Najbolji doručak za čišćenje creva: Smanjuje naduotost i ubrzava varenje

Najbolji doručak za čišćenje creva jeste onaj koji u sebi ne sadrži prženu i tešku hranu.

Lepi & Zdravi
Najbolji doručak za čišćenje creva: Smanjuje naduotost i ubrzava varenje
Foto: Shutterstok

Ljudsko telo ima sopstveni potencijal samoregulacije, koji funkcioniše kako treba ako organi i sistemi funkcionišu bez kvarova. U suprotnom, toksini se talože u tkivima jer se ne eliminišu kako treba. Ovo loše utiče na vaš izgled i opšte zdravlje.

Kako bi se creva očistila od toksina, treba ukloniti svu prženu hranu, jer ona olakšava apsorpciju štetnih materija i povećava njihovu toksičnost. Umesto svega ovoga, lekari preporučuju da za doručak dan započnete čašom tople vode i kašom.

Kaša, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

Ovsena kaša (ili pirinač) koja se pojede ujutru pomoći će da se "zaštiti sluznica želuca od negativnih uticaja" i aktivira unutrašnji sistem detoksikacije, kažu lekari.

Da biste dobili proteine u svom prvom obroku, preporučuje se da uz kašu pojedete, na primer, kuvano jaje.

Svojim crevima možete dodatno pomoći tako što ćete u ishranu dodati mekinje, zelenilo i hranu koja sadrži beta-karoten (buča, spanać, šargarepa, slatki krompir, brokoli). Pored toga, borovnice, crveni pasulj, orasi i hrana bogata vitaminima B pomoći će u pružanju antioksidativne zaštite za telo.

Zbog nerastvorljivih vlakana, kaša stimuliše pokretljivost creva i uklanja toksine. Pored toga, konzumiranje samo tri grama rastvorljivih ovsenih vlakana smanjuje nivo holesterola.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs